3 уникални български сирена, за които не подозирате

В момента на българския пазар (особено в големите хипермаркети) могат да се намерят продукти буквално от целия свят. Разбира се, идеята за пробването на вкусове, за които дори не сме и подозирали, звучи много привлекателно (нещо като вкусов гид). Истината обаче е малко по-различна. Преди няколко месеца бяха направени серия тестове. Те доказаха, че в България, както и в цяла Източна Европа, храните имат няколко пъти по-лошо качество, отколкото продукти от същата марка на западноевропейския пазар. На фона на цялото това търсене на чужди продукти със съмнително качество, българските фермери и производители едва оцеляват, надявайки се скоро да пуснат европейските средства, за да не фалират.

Проблемът за липсата на суперкачествените български продукти и все по-трудното им намиране е комплексен и зависи от стотици фактори. Те включват медии, държавни институции, ръководствата на магазините, слаб маркетинг от родните производители и редица други.

Един от често пренебрегваните при засягането на този въпрос проблеми е ниското потребителско търсене. Като потребители все по-често избираме чуждата продукция, като моцарела и пармезан, без да подозираме какви последици има това както за нас (защото не ядем качествени продукти), така и за родните производители. Ето защо ще Ви запознаем с 3 уникални български сирена, за които не подозирате!

Зелено сирене от Черни Вит

Историята на зеленото сирене е подходяща за филмов сценарий. Дълги години това сирене се е смятало за лошо и по-некачествено, заради зелената плесен, която образува по повърхността си, докато зрее в дървени съдове. Без никой да подозира, че това го дарява с уникален вкус и мирис.

През 60-те години на миналия век, дървените качета за съхранение на сиренето, малко по малко биват изместени от пластмасови, защото последните са по-лесни за поддръжка и значително по-евтини.
Тъй като плесента по сиренето е микроорганизъм, който се нуждае от кислород, тя започнала да изчезва. С нея и самото сирене.

Светът го преоткрива едва през 2007 г. напълно случайно, когато специалисти от организацията „Slow Food” започват експедиция на Балканите, с цел да преоткрият изгубени вкусове. Оказва се, че в Балкана все още има производители, които са толкова изолирани от света, че не са успели да заменят дървените съдове с пластмасови.
Изумлението при срещата със сиренето от Черни Вит на всички специалисти е огромно. Допреди това се е смятало, че на Балканите няма плесенно сирене. И не само това, хората са смятали, че в Европа има само два вида естествено заразено плесенно сирене (едно в Италия и едно във Франция).

От представянето си пред света до днес зеленото сирене от Черни Вит получава ежегодно награди от международни конкурси, където мери сили с най-добрите сирена на планетата.
Поради ред законови неуредици, днес зеленото сирене може да се консумира само в Тетевенския Балкан, но е невъзможно да се намери в търговските мрежи. Остава и въпросът, поради същата тази некомпетентност и държавна апатия към родното производство, колко ли други уникални български вкусове не са имали късмета на зеленото сирене и безвъзвратно са се изгубили във времето?

Сирене “Крокмач”

Когато за първи път опитате Крокмач, усмивката на лицето Ви е гарантирана и веднага след това настъпва чувство на тъга, примесена с ярост, поради факта, че не сте и подозирали за това сирене.

И за да може удоволствието от сиренето максимално да наподобява сюжета на реклама на шоколад, имайте предвид че още с първата хапка, ще се пренесете в мига и мястото на произвеждането на сиренето. Ето описание на картината. Мястото е някъде в Северна България и е краят на месец август. Тогава млякото от овцете е най-гъсто и съответно направата на сирене “Крокмач” е възможна. Сядаме да правим Крокмач, не се притеснявайте рецептата не е никак трудна, изисква се най-вече желание и търпение. Наливаме току-що изцеденото прясно овче мляко в голям съд. Днес ще направим Крокмач с около 25 литра мляко, за да имаме готов продукт за цяла зима. Слагаме млякото във водна баня, зареждаме печката, палим огъня и започваме да чакаме. Най-важното нещо при приготвянето на Крокмач е бавното готвене на водна баня. Представете си няколко часаво (минимум 4) редуциране на и без това гъстото септемврийско овче мляко. Накрая единственото, от което се нуждае готовият продукт е малко сол.

Крокмачът може да се консумира веднага – най-добре с печени зеленчуци, пресен градински домат и добре изстудена ракия. Останалото количество се оставя за няколко седмици в хладно помещение, след което се консервира в буркани. Пресният Крокмач има гъста, но все още течна консистенция. С времето узрява и дори може да се реже с нож.

Сирене “Брънза”

Няма как да напишем статия за уникални сирена, без да включим типичен деликатес от Родопите. Изключително трудно е да се опитаме да опишем със субективни критерии какво представлява вкусът на дадено ястие, защото за повечето от нас, той е съвсем различен.

Брънзата най-често се прави от овче и козе сирене, най-общо казано тя представлява кашкавал с извара. Има плътен вкус, но поради наличието на извара, сиренето не оставя чувство за тежест. Брънзата може да бъде срещната и като мяхово сирене, поради факта че навремето сиренето е узрявало в кожени мехове. Днес технологията на зреене в кожи е напълно изместена от стъклените буркани. Въпреки това, Брънзата си остава типично българско сирене. Силно и с много добре изразени вкусови качества!

Categories: Други

No comments yet, be the first to leave one!

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*