- Отнема общо
- 60 mins
- Време на готвене
- 40 mins
- Трудност
- Средно
- Порции
- 10 people
- Вид
- Десерт
- Рецепта от
- От
- December 21, 2016
Дълго време се чудихме коя рецепта за коледни сладки да Ви покажем. Решихме да не е нищо екстравагантно или прекалено модерно. Както гласи един доста известен израз “Хубавото ново е добре забравеното старо”. За това ние решихме да използваме евтин и много широко използван продукт в кулинарията – морковите. Използването на моркови за десерти не е никак нестандартна практика, защото естествената сладост на зеленчука може лесно да се подсили с малко захар. Уверяваме Ви, че тези коледни сладки с моркови ще станат едни от любимите Ви коледни изкушения.
Забележка при приготвянето на коледни сладки с моркови:
Хубаво е карамфилът и другите подправки да се запекат за около 20 секунди в сух тиган и след това да се смелят на дребно. Когато запичаме изсушени подправки постигаме едновременно две неща. От една страна подправките отпускат по-силно ароматите си, което прави овкусяването по-наситено. От друга страна, когато запичаме няколко изсушени подправки едновременно в един и същи тиган, ароматите им се смесват и така се постига ястие с равномерен и уникален аромат. Сладките получават свой собствен аромат, а не просто присвояват ароматите на някоя подправка.
Тази рецепта е част от нашето коледно меню, включващо общо 11 ястия. Вижте останалите предложения тук:
Коледно меню по български – сто години история на една трапеза
За почитателите на дребни сладки можем да препоръчаме да разгледат и следните други рецепти:
Икономични арменски сладки с локум
Шоколадови трюфели с какао и орехи
- Настъргване на морковите. Измиваме и подсушаваме морковите, пожелание ги обелваме. Настъргваме ги на ситно с ренде. Количеството настъргани моркови трябва да е една чаена чаша.
- Приготвяне на тестото. В купа слагаме морковите и мазнината. След това добавяме и пресятата пудра захар. Препоръчително е да бъркаме с миксер с накрайници за тесто. Накрая добавяме всички подправки, както и кората от портокал, лимон и мандарина. По малко добавяме брашното. Целта е да се получи меко тесто.
- Разточване. На набрашнена повърхност, разточваме тесто с дебелина около 1 см. От него изрязваме всевъзможни фигурки.
- Печене. Слагаме сладките в тава, застлана с хартия за печене. Разбиваме един жълтък или намазваме с него. Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20-25 минути.
No comments yet, be the first to leave one!