Коледни сладки с моркови

Отнема общо
60 mins
Време на готвене
40 mins
Трудност
Средно
Порции
10 people
Вид
Десерт
Рецепта от
От
5 ч. ч.
Брашно
1 брой
Яйце
1 кора
Лимон
1 кора
Портокал
1 кора
Мандарина
4 броя
Карамфил
4 ч. л.
Канела
2 броя
Ванилия
1 ч. ч.
Пудра захар
1 ч. ч.
Олио
2 броя
Морковa
Коледни сладки с моркови

Дълго време се чудихме коя рецепта за коледни сладки да Ви покажем. Решихме да не е нищо екстравагантно или прекалено модерно. Както гласи един доста известен израз “Хубавото ново е добре забравеното старо”. За това ние решихме да използваме евтин и много широко използван продукт в кулинарията – морковите. Използването на моркови за десерти не е никак нестандартна практика, защото естествената сладост на зеленчука може лесно да се подсили с малко захар. Уверяваме Ви, че тези коледни сладки с моркови ще станат едни от любимите Ви коледни изкушения.

Забележка при приготвянето на коледни сладки с моркови:

Хубаво е карамфилът и другите подправки да се запекат за около 20 секунди в сух тиган и след това да се смелят на дребно. Когато запичаме изсушени подправки постигаме едновременно две неща. От една страна подправките отпускат по-силно ароматите си, което прави овкусяването по-наситено. От друга страна, когато запичаме няколко изсушени подправки едновременно в един и същи тиган, ароматите им се смесват и така се постига ястие с равномерен и уникален аромат. Сладките получават свой собствен аромат, а не просто присвояват ароматите на някоя подправка.

Тази рецепта е част от нашето коледно меню, включващо общо 11 ястия. Вижте останалите предложения тук:

Коледно меню по български – сто години история на една трапеза

За почитателите на дребни сладки можем да препоръчаме да разгледат и следните други рецепти:

Икономични арменски сладки с локум

Шоколадови трюфели с какао и орехи

Лесен готвар-кат с две съставки

Рециклирани бонбони

  1. Настъргване на морковите. Измиваме и подсушаваме морковите, пожелание ги обелваме. Настъргваме ги на ситно с ренде. Количеството настъргани моркови трябва да е една чаена чаша.
  2. Приготвяне на тестото. В купа слагаме морковите и мазнината. След това добавяме и пресятата пудра захар. Препоръчително е да бъркаме с миксер с накрайници за тесто. Накрая добавяме всички подправки, както и кората от портокал, лимон и мандарина. По малко добавяме брашното. Целта е да се получи меко тесто.
  3. Разточване. На набрашнена повърхност, разточваме тесто с дебелина около 1 см. От него изрязваме всевъзможни фигурки.
  4. Печене. Слагаме сладките в тава, застлана с хартия за печене. Разбиваме един жълтък или намазваме с него. Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20-25 минути.

No comments yet, be the first to leave one!

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*