Содена питка без втасване

Отнема общо
45 mins
Време на готвене
30 mins
Трудност
Лесно
Порции
4 people
Вид
Основно
Рецепта от
От
2 броя
Яйца
150 ml
Олио
1 ч. ч.
Кисело мляко
2 ч. ч.
Брашно
1 с. л.
Сода
2 щипки
Сол
Содена питка без втасване

Още в миналото хлябът е заемал особено важна част от всяка трапеза. Не е задължително обаче неговото приготвяне да започва призори и да отнема часове, както повелява традицията, а и кулинарията.

Ние ще Ви покажем как за по-малко от час може да осигурите героя на трапезата си, като приготвите домашна содена питка, без мая.

Готвар - Содена питка без втасване

Свински джоланчета с бира, мед и горчица

  1. Разбийте двете яйца, като прибавите две-три щипки сол към тях. Солта е необходима, както за овкусяване на питката, така и за улесняване на разбиването на яйцата. Ако разполагате с миксер, използвайте го, защото в рецептите, при които содата е основен набухвател, е важно доброто разбъркване на сместа, както и внимателното пресяване на брашното.
  2. Содата се смесва с киселото мляко и се разбърква, за да “шупне”. След това двата продукта се прибавят към яйцата.
  3. Добавят се две-три супени лъжици олио и отново се бърка усърдно.
  4. Ако желаете, може да добавите натрошено сирене към сместа. Комбинацията е наистина прекрасна. Ние не сме го направили, защото решихме да оставим вкуса на питката неутрален, за да можем да я сервираме с мед.
  5. Брашното се пресява и се добавя към сместа. Отново се бърка.
  6. Готовото тесто се поставя в намазнена тава. Не се притеснявайте, ако формата му не е безупречна и дори малко нескопосана. Тестото трябва да е лепкаво и да изглежда автентично и по селски. Все пак се опитайте да го разстелите в тавата относително равномерно, за да се изпече успешно.
  7. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна, за около 25-30 минути.
  8. След изваждане се поръсва с малко вода и се покрива с кърпа, за да се задуши. Може да сервирате с мед или сирене. Питката е еднакво подходяща за закуска, обяд или вечеря, както за гарнитура, така и за основно ястие. Добър апетит!

No comments yet, be the first to leave one!

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*