- Отнема общо
- 50 mins
- Време на готвене
- 20 mins
- Трудност
- Средно
- Порции
- 2 people
- Вид
- Основно
- Рецепта от
- От
- March 24, 2017
- 4 броя
- Тиквички
- 150 гр
- Доматено пюре
- 150 ml
- Вода
- 200 гр
- Кашкавал
- 1 глава
- Кромид лук
- 1 скилидка
- Чесън
- 5 с. л.
- Зехтин
- 4 щипки
- Червен пипер
- 5 щипки
- Сол
- 3 щипки
- Черен пипер
- 1 стрък
- Босилек
- 2 щипки
- Индийско орехче
- 2 щипки
- Чили пипер
Сезонните печени тиквички са един от най-лесните продукти за готвене. Свежи са, полезни и приятни за консумация. Не се сещаме за нито една основателна причина да не ги консумираме поне веднъж в седмицата.
Представете си свежия вкус на тиквичките. Обогатете го с домашно направен доматен сос с лек аромат на печен чесън, босилек и пипер. Накрая всичко това запечено с вкусен български кашкавал. Да, сигурни сме, че звучи доста вкусно, но не мислите ли че забравяме нещо важно? Какво ще кажете към тези печени тиквички с лесен доматен сос и кашкавал да добавим добре изстудено бяло вино?
Печените тиквички с доматен сос и кашкавал са прекрасно вегетарианско ястие, което набавя така необходимите витамини, желязо и малко от дневното количество на протеини. Ако обаче обичате да си похапвате месо и го търсите във всяко ястие, то тогава тук може да намерите вариация на рецептата за печени тиквички с доматен сос, но този път и с кайма.
Ако ви останат няколко парченца от тиквичка, които не са се побрали в тавата, може да ги оползотворите като гарнитура или поддържаш продукт в най-разнообразни рецепти. Например да опитате изненадващо вкусния таратор с тиквички, с рецепта от тук
или шишчета с тиквички и кайма, рецептата за които е тук.
Ако сте почитатели на тиквичките и всички здравословни рецепти, в които те са основен продукт
…Може да опитате да си приготвите и лека супа от тиквички. Ние я гарнираме с щипка изненадваща изобретателност.
Ако имате време да се постараете и да впечатлите, опитайте кюфтетата от тиквички със сос от кисело мляко, по рецепта, която може да намерите тук.
Ако пък нямате домашен доматен сос, а не ви се рискува с купен от магазина, тогава гарнирайте тиквичките със сирене и сметана, според ето тази рецепта.
Или разкрасете трапезата си с изненадващо лесното за приготвяне и оригинално презентирано предястие пълнени тиквички с мус от сирене. Предястия, под формата на парти хапки, които включват тиквички може да намерите тук – рулца от тиквички и патладжани с кайма и тиквички бюрек със сос от кисело мляко.
- Задушаване. Режем лука и чесъна на много ситно. Задушаваме ги в половината зехтин на много слаб огън. Процесът трябва да отнеме около 15 минути. Внимавайте, да не прегорите чесъна и лука, защото ще имат неприятен горчив вкус. Ако започнат да покафеняват, отстранете ги от котлона и продължете да бъркате енергично. Целта е чесънът и лукът да станат прозрачни. Добре е да ги сготвим, а не да ги добавяме сурови, защото така те ще ароматизират добре зехтина и в същото време да загубят от лютивината си, като станат кремообразни и дори сладки на вкус.
- Направа на соса. При лука и чесъна добавяме доматеното пюре, както и половината от всички подправки. Разбъркваме добре, докато доматеното пюре се разтвори във водата. Редуцираме на слаб огън, докато се получи консистенция на сос. Накрая довършваме с останалите подправки.
- Печене на тиквичките. Докато се прави доматеният сос, е време да изпечем тиквичките. Разрязваме тиквичките на половина по дължина, ако тиквичките са по-големи, може и на три парчета. Намазваме тиквичките с останалия зехтин. Нареждаме ги в тавичката и ги запичаме на 180 градуса за около 25 - 30 минути.
- Запичане на тиквичките. Всяка тиквичка намазваме обилно с доматения сос, връщаме във фурната да се запекат заедно за още около 10 минути на 180 градуса. През това време нарязваме на тънки ленти кашкавал. Нареждаме кашкавала върху тиквичките и запичаме за още 5 минути. Сервираме ястието поръсено с пресен босилек.
No comments yet, be the first to leave one!