- Отнема общо
- 60 mins
- Време на готвене
- 20 mins
- Трудност
- Средно
- Порции
- 2 people
- Вид
- Основно
- Рецепта от
- От
- February 1, 2018
- 2 стръка
- Целина
- 2 глави
- Кромид лук
- 3 броя
- Морков
- 2 броя
- Пилешки бутчета
- 3 щипки
- Захар
- 50 гр
- Масло
- 5 щипки
- Сол
- 1 с. л.
- Брашно
- 2 щипки
- Червен пипер
- 1 с. л.
- Олио
Пилешки бутчета с глазирани зеленчуци не звучи много помпозно и екзотично. Ние обаче ви гарантираме, че вкусът на ястието ще ви изненада положително.
Ако някой ви попита какво най-много цените в дадено ястие, какво ще отговорите?
Една част от вас биха казали, че най-голямо значение за тях има презентацията на ястието. Други – колко полезно е то. За нас видът на ястието, полезността и екзотичността са важни елементи, но най-важното в едно ястие е вкусът. Ето защо си поставихме за цел с евтини и познати продукти да създадем истинско гурме ястие. С един-два трика от класическата френска кухня успяхме да превърнем обикновените и до болка познати пилешки бутчета в апетитно и запомнящо се ястие.
Още по-хубавото на тази рецепта е, че освен крайното ястие, ще имаме и вкусен и полезен пилешки бульон. Той може да се запази и да се използва за основа за супа или сос. Замразен във фризера (във форма за лед) може да се съхранява с месеци и използването му става много удобно и лесно за бързи ястия.
Предложение как да оползотворите пилешкия бульон, може да намерите в рецептата ни за свински ребра с печена царевица и ароматно масло.
А друга интерпретация на класическото пилешко бутче с картофи може да на мерите тук:
Бутчета с картофи, мляко и соев сос
Пикантни бутчета с джинджифил и мед
- Варене на месото и направа на бульона. В малка тенджерка поставяме пилешките бутчета, разполовени през средата моркови и лук, както и целината. Посоляваме добре със сол и черен пипер. Заливаме със студена вода, така че продуктите да бъдат покрити с около 1 см вода. Поставяме тенджерата на силен огън. Когато водата заври, намаляваме до среден. 30 минути след като водата е завряла, пилето е готово. Вадим зеленчуците и месото. Заделяме си 2 чаши от горещия бульон, а останалото прибираме в хладилника или във фризера.
- Глазиране на зеленчуците. В голям тиган или тенджера поставяме морковите и лука. Хубаво е те да не бъдат един върху друг, а между тях да има разстояние. Към зеленчуците добавяме 1 с.л. масло, 3 щипки захар и 1 чаша от бульона. Оставяме на слаб огън, докато водата изври напълно. Маслото и захарта ще се разтопят и ще направят зеленчуците приятно сладки и маслени. Пожелание добавяме още сол и пипер.
- Запечатване на месото. Сварените пилешките бутчета вече са годни за консумация. Ние обаче искаме да ги превърнем в нещо специално. След като сме ги махнали от водата, ги подсушаваме добре с кухненска хартия. Намазваме ги хубаво с олио и ги пускаме в горещ тиган. Запечатваме месото на средно силен котлон, докато хване хубав загар от всички страни - около минута - две от всяка страна.
- Направа на сос. В същия тиган, в който сме запържвали месото, добавяме 1 с.л. брашно и 1 с.л. масло. Запържваме ги на слаб огън до златисто. След това добавяме 1 ч.ч. от бульона и разбъркваме енергично, докато брашното се разтвори напълно в течността. Бъркаме непрекъснато, докато бульонът се сгъсти до гъстотата на сос.
No comments yet, be the first to leave one!