- Време на готвене
- 120 mins
- Трудност
- Средно
- Порции
- 10 people
- Вид
- Предястие
- Рецепта от
- От
- January 22, 2017
- 1 брой
- Дафинов лист
- 1 ч. л.
- Червен пипер
- 1 с. л.
- Чили пипер
- 1 кг
- Морска сол
- 100 ml
- Уиски
- 4 скилидки
- Чесън
- 1 кг
- Свинско контра филе (рибица)
Домашните мезета са любими на всички. Едва ли трябва да Ви убеждаваме колко по-хубаво и полезно е сами да приготвяме различните месни деликатеси, отколкото да купуваме от магазина. Рецептата за домашно филе Елена с чесън ще Ви изненада с простотата на приготвяне и невероятния краен ефект.
Най-честата грешка, която се допуска при правенето на домашни мезета е, че се правят на равни по големина парчета.
В повечето рецепти ще прочетете, че месото трябва да е около половин килограм. То ще съхне около два месеца и накрая ще имате готово огромно количество месо, което няма как да изконсумирате наведнъж и ще трябва да го слагате във фризера. Ние Ви препоръчваме, когато правите филе Елена, да оформите парчетата с различна големина – малки, средни и големи. Така малките ще станат преди големите, след това средните и т.н., тоест ще имате прясно и хубаво месо постоянно, в продължение на няколко месеца.
Важно уточнение в случая е, че месото се осолява цяло. След което Ви съветваме, да го нарежете на различни по големина парчета. За да може рязането на месото да повлияе само и единствено на процеса на сушене. Без да оказва влияние на вкуса, консистенцията и успеха на крайния резултат на филе Елена.
Приготвяне на домашна луканка – в търсене на съвършения вкус
Ако и вие като нас сте ентусиаст по приготвянето на обилно количество суха домашна зимнина, може да разгледате рецептите ни за:
Домашен свински суджук с праз и и уиски (като уискито тук може да замените с българска ракия)
Или си направете зимнина в бурканчета, която да използвате за домашните си гозби цяла година:
- Посоляване. Посоляването е най-важната част в тази рецепта. Тъй като месото няма да мине през термична обработка, трябва нещо да го "сготви", тоест трябва да се убият микробите в месото. Солта играе именно тази роля. В тенджера слагаме един пласт сол с дебелина около 1 см, поставяме месото върху солта. С останалата сол покриваме цялото месо. Оставяме го на студено място за около 20 часа.
- Измиване. След като извадим месото от солта, го оставяме за около половин час във вода. След това го оставяме да се изцеди върху кухненска хартия за около 1 час.
- Накълцване на чесъна. Накълцваме чесъна на дребно. Разбира се, ако не Ви се занимава да кълцате, може да го пресовате с преса за чесън.
- Овкусяване на месото. В купа начупваме дафиновия лист, добавяме останалите подправки, чесъна и уискито. Разбъркваме добре и след това намазваме филето със сместа.
- Сушене. Завързваме месото с връв и го провесваме на студено и проветриво място. Времето за сушене е доста относително и зависи от метеорологичните условия, от мястото за сушене, от парчето месо. Нашето парче месо изсъхна за около един месец. Филето "Елена" е готово, когато е твърдо отвън, но още меко в средата. Най-лесният начин да познаете кога е готово е да пробвате от него.
No comments yet, be the first to leave one!