- Отнема общо
- 15 mins
- Време на готвене
- 10 mins
- Трудност
- Лесно
- Вид
- Сос
- Рецепта от
- От
- July 25, 2016
- 200 гр
- Доматен сок
- 2 скилидки
- Чесън
- 2 стръка
- Босилек
- 2 щипки
- Сол
- 2 щипки
- Червен пипер
- 2 щипки
- Черен пипер
- 1 щипка
- Захар
- 20 ml
- Олио
Доматеният сос сос е един от най-разпространените в света. Почти всяка една национална кухня е намерила приложение за него по специфичен начин. Тази рецепта е за доматен сос, който можете лесно да приготвите сами вкъщи.
За ползите от лесния доматен сос
Основата на доматения сос може да модифицирате и да украсявате допълнително с любимите си подправки или ситно нарязани зеленчуци. Ситно нарязан магданоз, копър, лук или пресен чесън може само да помогне или да увеличи аромата.
Вече готовият доматен сос може да ползвате за най-различни цели – да задушавате зеленчуци в него (вместо в мазнина). Така гозбите ви ще са по-полезни. Да правите всяка плънка сочна и ароматна. Така гозбите ви ще са по-ароматни. Да си осигурите основа за пица или сос за паста. Така домашната храна е не само по-полезна, но и по-вкусна. Откровено казано, може дори да си го намажете на филия.
С доматения сос може да направим тези бързи спагети:
Или може да видите как сме направили обикновените печени тиквички в кулинарно вегетарианско вълшебство. С помощта, разбира се, на този лесен и бърз доматен сос. Рецептата за печени тиквички е тук.
- Рязане на продуктите. Режем на дребно лука и чесъна. При рязането на кромид лук на ситно е добре да не отстраняваме корена предварително. С негова помощ, плодът няма да се разпадне, докато имаме цялата свобода на движение на ножа в останалата част. Така може да постигнем толкова ситни парченца, колкото пожелаем, а коренът може да изрежем последен. За доматеното пюре е добре лукът и чесънът да бъдат нарязани възможно най-ситно.
- Запържване. Запържваме лука и чесъна в олиото. Те трябва да се приготвят в много слабо загрята мазнина, защото така отделят най-добре аромата си и стават кремовидни. Пържим ги, докато не станат прозрачни. След това добавяме босилека, солта, черния и червен пипер.
- Сглобяване на соса. При запържените лук и чесън добавяме доматения сок и усилваме котлона до средно силен. Варим сместа, докато изври наполовина. Добавяме и щипка захар, за да убие естествената киселина на домата. Ефектът ще бъде най-добър, ако вместо закупен от магазина доматен сок, използвате прясно изцеден от свежи домати. В такъв случай, е добре да обелите доматите, преди да ги пюрирате.
No comments yet, be the first to leave one!