Пъстърва в маслено-винен сос

Отнема общо
20 mins
Време на готвене
10 mins
Трудност
Средно
Порции
2 people
Вид
Основно
Рецепта от
От
2 щипки
Черен пипер
2 щипки
Сол
1 глава
Кромид лук
100 ml
Бяло вино
20 ml
Олио
100 гр
Масло
1 брой
Пъстърва
Пъстърва в маслено-винен сос

Хапва Ви се хубава прясна риба? Какво ще кажете за пъстърва в маслено-винен сос?

 

Съвет: Купувайте само прясна риба, ако имате съмнение, че е стара, по-добре да закупите замразена. Прясната риба има бистри очи, хрилете ѝ са розови и по кожата няма слуз.
Препоръчително е преди употреба рибата да се измива и подсушава добре.

Готвар, рецепта - Пъстърва в маслено-винен сос

  1. Филетиране. Когато обезкостяваме риба, задължително работим с много остър нож. Повечето морски (и речни) деликатеси са изключително фини продукти. Ако използваме тъп нож, той ще нарани и намачка продукта. Много хора предпочитат вместо да изчистят рибата от костите, да я нарежат на котлети, след това яденето ѝ се превръща в доста неприятно занимание. Желателно е по време на вадене на филетата да използваме кухненска хартия, както в ръката си, така и на самата дъска. Така си гарантираме, че рибата няма да се хлъзга. След това по продължение на гръбнака изрязваме самото филе. Стараем се ножа да минава по костите на рибата, а не да ги режем. След като изкараме и двете филета, проверяваме за останали костици. Най-лесно е, когато прокараме пръста си по филето. Ако забележим костица я отстраняваме. Ако нямате професионални пинцети, може да използвате и обикновени, а можете да се опитате да извадите костите и с пръсти. Съветваме Ви да не изхвърляте костите и главата на рибата. Оставете ги в плик във фризера и след като се натрупат няколко – направете рибена супа. Разбира се, може да закупите само филета и да пропуснете тази стъпка.
  2. Запържване на рибата. Рибните филета разрязваме по широчина на две, посоляваме ги с една щипка сол и ги запържваме в много силно сгорещено олио. Задължително рибата се слага с кожата надолу за около 1-2 минути. След това я обръщаме и пържим за около 30 секунди. Изваждаме рибата и я оставяме с кожата нагоре, за да може тя, кожата, да остане хрупкава. Много хора предпочитат да премахват люспите на пъстървата. Ние не го правим, защото добре загрятата мазнина ги препържва и те не са натрапчиви в ястието.
  3. Направа на соса. Режем лука на ситно, след което го прибавяме в тигана, в който се е пържила рибата. Задушаваме лука на слаб котлон за около 2 минути, след което прибавяме половината масло, а другата половина оставяме във фризера. След като маслото се разтопи в тигана, добавяме бялото вино, солта и черния пипер, усилваме котлона до средно силен и бъркаме енергично. Варим докато течността изври на половина (около 2-3 минути). Прецеждаме бульона през фина цедка. Във вече прецедения бульон слагаме оставеното във фризера масло, което трябва да е студено. Разбъркваме докато се разтопи напълно.

No comments yet, be the first to leave one!

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*