- Отнема общо
- 20 mins
- Време на готвене
- 10 mins
- Трудност
- Средно
- Порции
- 2 people
- Вид
- Основно
- Рецепта от
- От
- August 2, 2016
- 2 щипки
- Черен пипер
- 2 щипки
- Сол
- 1 глава
- Кромид лук
- 100 ml
- Бяло вино
- 20 ml
- Олио
- 100 гр
- Масло
- 1 брой
- Пъстърва
Хапва Ви се хубава прясна риба? Какво ще кажете за пъстърва в маслено-винен сос?
Съвет: Купувайте само прясна риба, ако имате съмнение, че е стара, по-добре да закупите замразена. Прясната риба има бистри очи, хрилете ѝ са розови и по кожата няма слуз.
Препоръчително е преди употреба рибата да се измива и подсушава добре.
- Филетиране. Когато обезкостяваме риба, задължително работим с много остър нож. Повечето морски (и речни) деликатеси са изключително фини продукти. Ако използваме тъп нож, той ще нарани и намачка продукта. Много хора предпочитат вместо да изчистят рибата от костите, да я нарежат на котлети, след това яденето ѝ се превръща в доста неприятно занимание. Желателно е по време на вадене на филетата да използваме кухненска хартия, както в ръката си, така и на самата дъска. Така си гарантираме, че рибата няма да се хлъзга. След това по продължение на гръбнака изрязваме самото филе. Стараем се ножа да минава по костите на рибата, а не да ги режем. След като изкараме и двете филета, проверяваме за останали костици. Най-лесно е, когато прокараме пръста си по филето. Ако забележим костица я отстраняваме. Ако нямате професионални пинцети, може да използвате и обикновени, а можете да се опитате да извадите костите и с пръсти. Съветваме Ви да не изхвърляте костите и главата на рибата. Оставете ги в плик във фризера и след като се натрупат няколко – направете рибена супа. Разбира се, може да закупите само филета и да пропуснете тази стъпка.
- Запържване на рибата. Рибните филета разрязваме по широчина на две, посоляваме ги с една щипка сол и ги запържваме в много силно сгорещено олио. Задължително рибата се слага с кожата надолу за около 1-2 минути. След това я обръщаме и пържим за около 30 секунди. Изваждаме рибата и я оставяме с кожата нагоре, за да може тя, кожата, да остане хрупкава. Много хора предпочитат да премахват люспите на пъстървата. Ние не го правим, защото добре загрятата мазнина ги препържва и те не са натрапчиви в ястието.
- Направа на соса. Режем лука на ситно, след което го прибавяме в тигана, в който се е пържила рибата. Задушаваме лука на слаб котлон за около 2 минути, след което прибавяме половината масло, а другата половина оставяме във фризера. След като маслото се разтопи в тигана, добавяме бялото вино, солта и черния пипер, усилваме котлона до средно силен и бъркаме енергично. Варим докато течността изври на половина (около 2-3 минути). Прецеждаме бульона през фина цедка. Във вече прецедения бульон слагаме оставеното във фризера масло, което трябва да е студено. Разбъркваме докато се разтопи напълно.
No comments yet, be the first to leave one!