- Отнема общо
- 140 mins
- Време на готвене
- 20 mins
- Трудност
- Средно
- Порции
- 7 people
- Вид
- Основно
- Рецепта от
- От
- September 28, 2016
- 1 брой
- Кромид лук
- 3 броя
- Червени чушки
- 1 брой
- Патладжан
- 1 кг
- Картофи
- 1 брой
- Свински джолан около 1 кг
- 2 броя
- Моркови
- 50 ml
- Олио
- 400 ml
- Вода
- 10 гр
- Сол
- 10 гр
- Мащерка
- 10 гр
- Червен пипер
- 5 гр
- Черен пипер
- 1 брой
- Дафинов лист
- 1 брой
- Домат
- 2 скилидки
- Чесън
Всички знаем, че готвенето в глинен съд прави храната по-специална. Рецептата ни за печен свински джолан със зеленчуков гювеч може да бъде приготвена и в обикновена тава. Но в глинен съд Ви гарантираме, че месото ще стане сочно и меко, а гювечът – за него не ни останаха думи…
Как ще подейства гювечето на нашия печен свински джолан?
Готвенето в глинен съд гарантира постоянна температура и задушаване на продуктите. Препоръчително е, когато готвите в гювече, да не загрявате прекалено много фурната. Колкото по-ниска е температурата на фурната, толкова по-хубаво ще стане яденето.
Освен това ще е добре да включите фурната чак след като гювечът вече е вътре. По този начин се застраховате, че глиненото гювече няма да се спука от рязката температурна разлика.
Другите ни рецепти за свински джолан и свинско гювече:
- Рязане на зеленчуците. Нарязваме патладжана на едри кубчета около 1 см. Слагаме ги в гевгир и ги осоляваме. Това се прави, за да пуснат горчивата си вода. През това време нарязваме и останалите продукти. Хубаво е всички парчета да бъдат с относително еднакъв размер кубчета - около 1 см.
- Подправяне. В глинения съд слагаме зеленчуците и наливаме водата. Слагаме половината подправки и половината олио и разбъркваме добре.
- Подготовка за печене. Свинският джолан намазваме с останалата мазнина и останалите подправки. Слагаме го при зеленчуците.
- Печене. Печем свинския джолан със зеленчуци 2 часа на предварително загрята на 180 градуса фурна.
No comments yet, be the first to leave one!