- Отнема общо
- 170 mins
- Време на готвене
- 150 mins
- Трудност
- Средно
- Порции
- 5 people
- Вид
- Основно
- Рецепта от
- От
- July 16, 2016
- 4 щипки
- Черен пипер
- 4 щипки
- Сол
- 2 щипки
- Риган
- 20 ml
- Олио
- 250 ml
- Вода
- 250 ml
- Червено вино
- 1 кг
- Свинска плешка
- 2 щипки
- Червен пушен пипер
- 5 стръка
- Мащерка
- 1 брой
- Дафинов лист
Печена свинска плешка във вино. Семпло, лесно и изключително апетитно ястие.
- Намазване на месото с мазнина. Взимаме олиото и намазваме свинската плешка с него, след това поръсваме месото със сол и черен пипер. Препоръчваме Ви не да мажете съда с мазнина, а продукта, който ще готвите. Мазнината в случая има две основни функции. Първата е да не позволява на месото да залепне. По-вероятно е то да залепне, когато е намазана тавата, отколкото самото месо. Втората функция е, че мазнината е топлопроводник. Тоест, когато намажем месото с нея и го сложим във фурната, то ще се пече равномерно.
- Запечатване на плешката. Запечатването е кулинарен термин - за кратко време месо се слага на много висока температура. По този начин соковете на месото ще останат в него, също така то ще придобие златиста коричка. Най-лесният начин за запечатване е като загреем фурната на най-високи градуси. В нашия случай слагаме месото на 230 градуса за 15 минути.
- Задушаване на месото. Изваждаме тавата и намаляваме фурната на 170 градуса. При месото сипваме водата и червеното вино. В течността слагаме мащерката, ригана, дафиновия лист и пушения червен пипер. Важно е подправките да се сложат в течността, защото при продължителното готвене има опасност да изгорят и да вгорчат месото. Покриваме тавата с алуминиево фолио и печем 2 часа на 170 градуса.
- Махане на фолиото. Изваждаме тавата от фурната и я усилваме на 200 градуса. Махаме фолиото и връщаме месото в готварския уред за 15 минути, колкото да придобие хубав загар. Задължително е след като месото е готово то да „почине“ поне още 15 минути. Ако разрежем месото веднага, след като го извадим от фурната, соковете в него няма да са се разпределили добре и то ще стане сухо. Докато го чакаме, може да прехвърлим течността от тавата в тиган и да я редуцираме.След това нарязваме месото и го поливаме със соса.
No comments yet, be the first to leave one!