Печена свинска плешка във вино

Отнема общо
170 mins
Време на готвене
150 mins
Трудност
Средно
Порции
5 people
Вид
Основно
Рецепта от
От
4 щипки
Черен пипер
4 щипки
Сол
2 щипки
Риган
20 ml
Олио
250 ml
Вода
250 ml
Червено вино
1 кг
Свинска плешка
2 щипки
Червен пушен пипер
5 стръка
Мащерка
1 брой
Дафинов лист
Печена свинска плешка във вино

Печена свинска плешка във вино. Семпло, лесно и изключително апетитно ястие.

Готвар - Печена свинска плешка във вино

  1. Намазване на месото с мазнина. Взимаме олиото и намазваме свинската плешка с него, след това поръсваме месото със сол и черен пипер. Препоръчваме Ви не да мажете съда с мазнина, а продукта, който ще готвите. Мазнината в случая има две основни функции. Първата е да не позволява на месото да залепне. По-вероятно е то да залепне, когато е намазана тавата, отколкото самото месо. Втората функция е, че мазнината е топлопроводник. Тоест, когато намажем месото с нея и го сложим във фурната, то ще се пече равномерно.
  2. Запечатване на плешката. Запечатването е кулинарен термин - за кратко време месо се слага на много висока температура. По този начин соковете на месото ще останат в него, също така то ще придобие златиста коричка. Най-лесният начин за запечатване е като загреем фурната на най-високи градуси. В нашия случай слагаме месото на 230 градуса за 15 минути.
  3. Задушаване на месото. Изваждаме тавата и намаляваме фурната на 170 градуса. При месото сипваме водата и червеното вино. В течността слагаме мащерката, ригана, дафиновия лист и пушения червен пипер. Важно е подправките да се сложат в течността, защото при продължителното готвене има опасност да изгорят и да вгорчат месото. Покриваме тавата с алуминиево фолио и печем 2 часа на 170 градуса.
  4. Махане на фолиото. Изваждаме тавата от фурната и я усилваме на 200 градуса. Махаме фолиото и връщаме месото в готварския уред за 15 минути, колкото да придобие хубав загар. Задължително е след като месото е готово то да „почине“ поне още 15 минути. Ако разрежем месото веднага, след като го извадим от фурната, соковете в него няма да са се разпределили добре и то ще стане сухо. Докато го чакаме, може да прехвърлим течността от тавата в тиган и да я редуцираме.След това нарязваме месото и го поливаме със соса.

No comments yet, be the first to leave one!

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*