- Отнема общо
- 140 mins
- Време на готвене
- 20 mins
- Трудност
- Средно
- Порции
- 4 people
- Вид
- Основно
- Рецепта от
- От
- September 16, 2016
- 400 гр
- Гъби Печурки
- 1 кг
- Пресни картофи
- 1 брой
- Цяло пиле до 1.5 кг
- 300 гр
- Сушени сини сливи
- 3 броя
- Моркови
- 2 скилидки
- Чесън
- 200 ml
- Вода
- 50 ml
- Олио
- 70 гр
- Масло
- 7 щипки
- Сол
- 5 щипки
- Червен пипер
- 5 щипки
- Черен пипер
На пръв поглед може да изглежда малко нестандартно присъствието на сини сливи в гювече. Пилето и зеленчуците са традиционна комбинация, която битува в българските гювечи и до ден днешен. Обаче ако се разровим малко в кулинарните архиви, ще открием, че към тях често се добавят и сини сливи. Опитайте рецептата ни за пиле със зеленчуци и сини сливи в гювече и ще се убедите, че гозбите на миналото имат своето неочаквано вкусно основание.
Забележка! Пилешкото месо не се мие. Всички вредни бактерии и микроби, които живеят в пилешкото месо умират, когато то премине през термична обработка на достатъчно висока температура. Това е и една от причините пилешкото да се пече на силна фурна. От друга страна, ако мием пилето, докато е още сурово, рискуваме да разпространим всички бактерии и микроби, които все още не са умъртвени, по кухненската мивка и плота. Това е единственият вариант тези бактерии да намерят начин да попаднат в храната и организма Ви.
- Пълнене на пилето. Пълним търбуха на пилето със сини сливи. Слагаме вътре толкова сини сливи, колкото успеем да поберем, без обаче да ги наблъскваме една в друга. Целта е между тях да има малко място.
- Намазняване на пилето. Добре е преди да започнем да работим с маслото, то да бъде размекнато. Така ще е по-податливо на манипулациите, които предстои да извършим с него. Проблемът при печенето на пиле традиционно е свързан с това, че бялото месо - гърдите, изсъхват бързо и не стават достатъчно сочни. В случая този проблем може да решим като добавим малко допълнителна мазнина в тази “проблемна” област. Разделяме половината от маслото на малки бучки, които пъхаме между кожата и гърдите на пилето. Така гърдите ще станат толкова сочни, колкото и бутчетата. Останалата част от маслото мажем върху кожата по цялото пиле.
- Подготовка за печене. В гювеча поставяме цели зеленчуците. Картофите дори не трябва да белим, защото са пресни. Добре е обаче картофите да бъдат относително еднакви по големина, за да сме сигурни, че ще се сготвят за едно и също време, иначе рискуваме някой картоф да се опече твърде бързо, или друг да остане суров. За това, ако има картоф, който е значително по-голям от останалите, трябва да го разрежем на две (или три, колкото е необходимо, за да е еднакъв с големината на другите). Към зеленчуците прибавяме водата, олиото и всички подправки. Объркваме сместа много добре. Добавяме и пилето при зеленчуците.
- Печене. Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за два часа.
No comments yet, be the first to leave one!