Пиле със зеленчуци и сини сливи в гювече

Отнема общо
140 mins
Време на готвене
20 mins
Трудност
Средно
Порции
4 people
Вид
Основно
Рецепта от
От
400 гр
Гъби Печурки
1 кг
Пресни картофи
1 брой
Цяло пиле до 1.5 кг
300 гр
Сушени сини сливи
3 броя
Моркови
2 скилидки
Чесън
200 ml
Вода
50 ml
Олио
70 гр
Масло
7 щипки
Сол
5 щипки
Червен пипер
5 щипки
Черен пипер
Пиле със зеленчуци и сини сливи в гювече

На пръв поглед може да изглежда малко нестандартно присъствието на сини сливи в гювече. Пилето и зеленчуците са традиционна комбинация, която битува в българските гювечи и до ден днешен. Обаче ако се разровим малко в кулинарните архиви, ще открием, че към тях често се добавят и сини сливи. Опитайте рецептата ни за пиле със зеленчуци и сини сливи в гювече и ще се убедите, че гозбите на миналото имат своето неочаквано вкусно основание.

Забележка! Пилешкото месо не се мие. Всички вредни бактерии и микроби, които живеят в пилешкото месо умират, когато то премине през термична обработка на достатъчно висока температура. Това е и една от причините пилешкото да се пече на силна фурна. От друга страна, ако мием пилето, докато е още сурово, рискуваме да разпространим всички бактерии и микроби, които все още не са умъртвени, по кухненската мивка и плота. Това е единственият вариант тези бактерии да намерят начин да попаднат в храната и организма Ви.

рецепта печене на пиле

  1. Пълнене на пилето. Пълним търбуха на пилето със сини сливи. Слагаме вътре толкова сини сливи, колкото успеем да поберем, без обаче да ги наблъскваме една в друга. Целта е между тях да има малко място.
  2. Намазняване на пилето. Добре е преди да започнем да работим с маслото, то да бъде размекнато. Така ще е по-податливо на манипулациите, които предстои да извършим с него. Проблемът при печенето на пиле традиционно е свързан с това, че бялото месо - гърдите, изсъхват бързо и не стават достатъчно сочни. В случая този проблем може да решим като добавим малко допълнителна мазнина в тази “проблемна” област. Разделяме половината от маслото на малки бучки, които пъхаме между кожата и гърдите на пилето. Така гърдите ще станат толкова сочни, колкото и бутчетата. Останалата част от маслото мажем върху кожата по цялото пиле.
  3. Подготовка за печене. В гювеча поставяме цели зеленчуците. Картофите дори не трябва да белим, защото са пресни. Добре е обаче картофите да бъдат относително еднакви по големина, за да сме сигурни, че ще се сготвят за едно и също време, иначе рискуваме някой картоф да се опече твърде бързо, или друг да остане суров. За това, ако има картоф, който е значително по-голям от останалите, трябва да го разрежем на две (или три, колкото е необходимо, за да е еднакъв с големината на другите). Към зеленчуците прибавяме водата, олиото и всички подправки. Объркваме сместа много добре. Добавяме и пилето при зеленчуците.
  4. Печене. Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за два часа.

No comments yet, be the first to leave one!

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*