- Отнема общо
- 190 mins
- Време на готвене
- 175 mins
- Трудност
- Лесно
- Порции
- 5 people
- Вид
- Основно
- Рецепта от
- От
- July 6, 2016
- 1 брой
- Бутилка бира
- 100 ml
- Вода
- 1 глава
- Кромид лук
- 1 щипка
- Червен пушен пипер
- 125 гр
- Масло
Рецептата „Пиле върху бутилка“ ще ви разкрие тайната на сочното печено пиле.
Печенето на цяло пиле е едновременно много лесно и много трудно. Този парадокс се дължи на факта, че частите на пилешкото месо се нуждаят от различна по време термична обработка, за да станат готови. При готвенето на цяло пиле, гърдите стават значително по-бързо от бутчетата. Има дори устойчив израз, че няма съвършено сготвено печено пиле, защото гърдите се изсушават, докато се изпекат бутчетата.
Е, ние ще Ви докажем, че не трябва да вярвате на клишета и митове в кухнята. С няколко трика ще хидратираме до такава степен пилешките гърди, че те ще станат толкова сочни, колкото и бутчетата:
1. Бутилка с бира. В днешната рецепта ще използваме бутилка с бира. Когато го сложим в сгорещената фурна, бирата ще започне да ври и да излиза от бутилката. Така бирата ще овкусява и (най-важното) ще хидратира пилешките гърди.
2. Масло. Ще отнеме време, докато бирата започне да ври. За да добавим допълнителен вкус и сочност на месото, ще го намажем с масло.
Но да не губим повече време и да пристъпим към самата рецепта. Ще се впечатлите как с 5 лесни стъпки, ще постигнем невероятно вкусно и ароматно печено пиле.
Комбинирайте със салата:
https://gotvar.bg/recepta/chovan-salata/
- Овкусяване на маслото. Взимаме маслото, слагаме го в купа, настъргваме лука върху маслото и слагаме солта, червения пипер и чилито. Разбъркваме всичко заедно. Добре е маслото да е меко, за да може по-лесно да поеме подправките. Съвет: Най-лесният начин да отстраним етикета на бирената бутилка е като накиснем бутилката във вода. След това обилно го измиваме, за да не останат части от етикета или лепило по него.
- Слагане на пилето върху бутилката. Слагаме бутилката в средата на тава. След това набучваме пилето така, че гърлото на бутилката да е до началото на гърдите. Отворът на бутилката трябва да е съвсем чист и нищо да не пречи на излизащата бира. Използването на бутилката (освен че съдържа бира, която придава сочност и аромат на месото) има и друга положителна страна. Тя държи пилето изправено и така на края на печенето ще имаме хрупкава коричка от всяка страна.
- Намазване пилето с овкусеното масло. Слагаме част от маслото между гърдите и кожата на пилето. Така ще гарантираме, че те няма да станат сухи. След това намазваме цялото пиле с маслото. Накрая добавяме вода на дъното на тавата.
- Печене. Слагаме пилето във фурната и печем на 200 градуса C за около 15 минути, след това намаляваме фурната на 150 градуса C и печем още два часа и половина. След като изтече това време усилваме фурната отново на 200 градуса C и печем още 10 минути.
- Изваждане от фурната. След като извадим пилето от фурната трябва да го оставим да почине, като не нарушаваме целостта му (не го режем) поне 10 минути. Ако искаме заедно със сочното и ароматно пиле да имаме и хубав печен сос, изливаме част от бирата (около 100мл.) в тавата, в която е печено пилето и я слагаме на котлона. Когато залепналите части от тавата се отлепят, слагаме малко студено масло и разбъркваме.
Изпробвана е рецептата, наистина е вкусно и бялото месо .