- Отнема общо
- 80 mins
- Време на готвене
- 70 mins
- Трудност
- Средно
- Порции
- 6 people
- Вид
- Основно
- Рецепта от
- От
- July 9, 2016
- 2 броя
- Пил. пържола - бут
- 2 глави
- Кромид лук
- 100 гр
- Балсамова майонеза
- 50 гр
- Английски чедър
- 1 щипка
- Сол
- 6 броя
- Питки за хамбургер
- 2 броя
- Домат
- 100 гр
- Салата Айсберг
- 1 брой
- Пилешка кожа
Комбинацията на пилешки хамбургери с чипс от същия вид е ефектен начин да разчупим добре познатите хамбургери.
Повечето хора подценяват приготвянето им. Хубавият и балансиран хамбургер по нищо не отстъпва на другите ястия от нашето ежедневие.
Ето няколко съвета, които ще са Ви полезни, ако решите да ги направите в домашните условия:
Да не се ограничаваме с месото – погрешно схващане е, че хамбургерите трябва задължително да са от телешка или говежда кайма. Ограничаването с определен тип месо прави известното ястие еднакво на вкус и то бързо ни омръзва. Хамбургерът е една от най-непретенциозните храни, което пък от своя страна позволява да се експериментира с него постоянно.
Да експериментираме със сосовете – в познатите ни рецепти сосовете за хамбургери са общо взето класическа майонеза, класически кетчуп, класическа (може би – скоро мека горчица) и понякога барбекю сос. Горното правило и тук важи с пълна сила. Нека се опитаме да разчупим добре познатите ни до болка сосове, прибавяйки им подправки, които на нас ни харесват. Нека избягаме от вече клиширания вкус.
Използване на сезонни зеленчуци – най-хубавите зеленчуци са тези, които не са пътували хиляди километри и не са зрели по пристанища и складове. Ако приготвяме хамбургер през зимата, например, защо да не заменим домата с цвекло? Нищо не може да замени вкуса на пресните сезонни зеленчуци.
На пръв поглед следващото предложение за хамбургер е класическо. В него ще има домат, майонеза, карамелизиран лук. Но в същото време малките детайли при приготвянето им, ще дадат усещане за нещо ново и заинтригуващо.
Направете си балсамовата майонеза сами за 2 минути!
- Чипсът от кожа много ще се хареса на тези от Вас, които обичат най-препечения слой на печеното пиле. Той се прави изключително лесно. В нашия случай сме използвали цяла пилешка кожа, но ако не разполагаме с цяла, слагаме само тази от бутчетата. Те, от своя страна, ще са ни необходими за приготвяне на месото в бургерите и намаляваме времето за готвене, което сме показали - наполовина. Взимаме пилешката кожа и отстраняваме участъците с повече мазнина. Обикновено това е близо до трътката на пилето. След това разгъваме пилешката кожа на хартия за печене и я осоляваме. Отгоре покриваме с още едно парче хартия за печене и затискаме с нещо тежко, например друга тава. Слагаме пилешката кожа в загряна на 190 градуса фурна за около 1 час. Съвет: преди да започнем да карамелизираме лука, е добре да сложим пилешките пържоли във фризера, за да стегнат и да са лесни за фино нарязване.
- Карамелизиране на лука. Докато печем пилешката кожа, е време да се заемем с карамелизирането на лука, като нарязваме главите лук на тънки полумесеци. Слагаме ги в тиган с много малко мазнина и ги задушаваме около 15-20 минути на средно силен котлон. Трябва редовно да разбъркваме лука. Ако започне да прегаря, намаляваме котлона или слагаме няколко супени лъжици вода в тигана. Крайният резултат трябва да бъде кафеникав и леко кремообразен лук. Повечето хора слагат захар, за да го карамелизират - резултатът е прекалено сладникав вкус. Бавното задушаване изкарва естествените захари на лука и за това се наблюдава карамелизация. След като е готов, го оставяме настрана, за да се охлади за около 15 минути.
- Майонеза. През това време можем да си направим домашна майонеза , която е изключително лесна и заслужаваща вкуса си. Разбира се, закупуването на готова майонеза е най-лесният вариант. Но ние сърдечно препоръчваме да си я направите сами. Така можете да експериментирате с нея и да разчупите класическия вкус на майонезата. Вижте как да си я направите.
- Оформяне на бургерите. Преди да оформим кюфтенцата, намаляваме фурната, в която се пече пилешкият чипс, за да може да сложим и тях вътре. Така ще оптимизираме максимално времето си в кухнята. Взимаме пилешките пържоли и ги режем на възможно най-малки парченца. След това омесваме пилешкото заедно с карамелизирания лук и парчетата чедър. Оформяме кюфтета, които са около 1 см дебели и печем върху хартия за печене за около 25 минути на 180 градуса.
- Подреждане на хамбургерите. Разрязваме питката и мажем вътрешната ѝ страна с майонеза, след това слагаме парче салата, кюфтетата от пилешко с чедър и лук, домата и накрая затваряме с другата питка. Разбира се, можете да наредите хамбургера, както Вие намерите за добре.
No comments yet, be the first to leave one!