Рециклирани бонбони – изхвърляйте по-малко храна

Отнема общо
40 mins
Време на готвене
10 mins
Трудност
Лесно
Порции
5 people
Вид
Десерт
Рецепта от
От
1 пакетче
Захарни пръчици
150 гр
Сладко
100 гр
Натурален шоколад
250 гр
Стар блат
2 с. л.
Какао
10 гр
Масло
Рециклирани бонбони – изхвърляйте по-малко храна

Случвало ли ви се да Ви останат изрезки от блат или остатъци от друг тестен сладкиш и да се чудите какво да ги правите? Следващата рецепта за „рециклирани бонбони“ е типичен пример как от нещо на пръв поглед ненужно, може да създадем вкусен и апетитен десерт.

Опитвайте се да изхвърляте колкото е възможно по-малко храна. 1/3 от всичката произведена храна в световен мащаб се изхвърля. Най-много храна изхвърляме ние – крайните потребители (около 56-65% от общия брой изхвърлена храна). [1]

Ще Ви дадем три съвета как да изхвърляте по-малко храна:

  • Да купувате по-малко храна. В Европейския съюз се произвежда три пъти повече храна, отколкото всъщност се нуждаят потребителите. Повечето магазини разработват маркетингови стратегии, с които ни провокират да купуваме неща, от които реално нямаме нужда. Ние Ви съветваме да купувате само това, от което се нуждаете.
  • Да дарявате храна. Ако все пак имате храна, която нямате намерение да ядете, най- добре би било да я дарите! Отпадъците за едни са съкровища за други. Тук може да видите как и къде да дарявате храна в България. (линк)
  • Да готвите с остатъци. Хранителните остатъци могат да са основа за направата на ново вкусно ястие.

Готвар - рециклирани бонбони, използване на стар блат

Друг интересен шоколадов десерт:

Рециклирани бонбони – изхвърляйте по-малко храна

  1. Направа на трохи. С помощта на кухненски робот правим трохи от стария блат. Ако не разполагаме с подобен инструмент, може да нарежем блата възможно най-дребно или да го рендосаме.
  2. Месене на тесто. В купа слагаме трохите от блата и сладкото. Разбъркваме и получаваме лепкава смес.
  3. Оформяне на топчета. От сместа оформяме топчета. Ако топчетата се разпадат, добавяме още сладко. Може да направим топчетата с каквато големина предпочитаме.
  4. Потапяне в шоколад. В купа слагаме 60 гр. шоколад и маслото. Поставяме я в микровълновата фурна за около 30 секунди на най-високата степен. След това слагаме и останалите 40 гр. шоколад и разбъркваме, докато се получи добре разтопен гладък шоколад. Винаги, когато разтопяваме шоколад, трябва да оставяме част от него настрана и да го добавяме към вече разтопилия се. В кулинарията се използва терминът „Темпериране“. По този начин гарантираме, че шоколадът няма да се пресече или да стане на шупли. Веднага е готов за работа и не трябва да чакаме да изстине. Потапяме топчетата в него и след това ги поръсваме със захарни пръчици, цветни бонбонки или каквото имаме под ръка. Може и да не ги поръсим с нищо. Оставяме бонбоните да стегнат на студено за около 30 минути.

No comments yet, be the first to leave one!

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*