- Отнема общо
- 40 mins
- Време на готвене
- 10 mins
- Трудност
- Лесно
- Порции
- 5 people
- Вид
- Десерт
- Рецепта от
- От
- July 10, 2016
- 1 пакетче
- Захарни пръчици
- 150 гр
- Сладко
- 100 гр
- Натурален шоколад
- 250 гр
- Стар блат
- 2 с. л.
- Какао
- 10 гр
- Масло
Случвало ли ви се да Ви останат изрезки от блат или остатъци от друг тестен сладкиш и да се чудите какво да ги правите? Следващата рецепта за „рециклирани бонбони“ е типичен пример как от нещо на пръв поглед ненужно, може да създадем вкусен и апетитен десерт.
Опитвайте се да изхвърляте колкото е възможно по-малко храна. 1/3 от всичката произведена храна в световен мащаб се изхвърля. Най-много храна изхвърляме ние – крайните потребители (около 56-65% от общия брой изхвърлена храна). [1]
Ще Ви дадем три съвета как да изхвърляте по-малко храна:
- Да купувате по-малко храна. В Европейския съюз се произвежда три пъти повече храна, отколкото всъщност се нуждаят потребителите. Повечето магазини разработват маркетингови стратегии, с които ни провокират да купуваме неща, от които реално нямаме нужда. Ние Ви съветваме да купувате само това, от което се нуждаете.
- Да дарявате храна. Ако все пак имате храна, която нямате намерение да ядете, най- добре би било да я дарите! Отпадъците за едни са съкровища за други. Тук може да видите как и къде да дарявате храна в България. (линк)
- Да готвите с остатъци. Хранителните остатъци могат да са основа за направата на ново вкусно ястие.
Друг интересен шоколадов десерт:
- Направа на трохи. С помощта на кухненски робот правим трохи от стария блат. Ако не разполагаме с подобен инструмент, може да нарежем блата възможно най-дребно или да го рендосаме.
- Месене на тесто. В купа слагаме трохите от блата и сладкото. Разбъркваме и получаваме лепкава смес.
- Оформяне на топчета. От сместа оформяме топчета. Ако топчетата се разпадат, добавяме още сладко. Може да направим топчетата с каквато големина предпочитаме.
- Потапяне в шоколад. В купа слагаме 60 гр. шоколад и маслото. Поставяме я в микровълновата фурна за около 30 секунди на най-високата степен. След това слагаме и останалите 40 гр. шоколад и разбъркваме, докато се получи добре разтопен гладък шоколад. Винаги, когато разтопяваме шоколад, трябва да оставяме част от него настрана и да го добавяме към вече разтопилия се. В кулинарията се използва терминът „Темпериране“. По този начин гарантираме, че шоколадът няма да се пресече или да стане на шупли. Веднага е готов за работа и не трябва да чакаме да изстине. Потапяме топчетата в него и след това ги поръсваме със захарни пръчици, цветни бонбонки или каквото имаме под ръка. Може и да не ги поръсим с нищо. Оставяме бонбоните да стегнат на студено за около 30 минути.
No comments yet, be the first to leave one!