- Отнема общо
- 45 mins
- Време на готвене
- 30 mins
- Трудност
- Лесно
- Порции
- 4 people
- Вид
- Основно
- Рецепта от
- От
- July 19, 2016
Още в миналото хлябът е заемал особено важна част от всяка трапеза. Не е задължително обаче неговото приготвяне да започва призори и да отнема часове, както повелява традицията, а и кулинарията.
Ние ще Ви покажем как за по-малко от час може да осигурите героя на трапезата си, като приготвите домашна содена питка, без мая.
- Разбийте двете яйца, като прибавите две-три щипки сол към тях. Солта е необходима, както за овкусяване на питката, така и за улесняване на разбиването на яйцата. Ако разполагате с миксер, използвайте го, защото в рецептите, при които содата е основен набухвател, е важно доброто разбъркване на сместа, както и внимателното пресяване на брашното.
- Содата се смесва с киселото мляко и се разбърква, за да “шупне”. След това двата продукта се прибавят към яйцата.
- Добавят се две-три супени лъжици олио и отново се бърка усърдно.
- Ако желаете, може да добавите натрошено сирене към сместа. Комбинацията е наистина прекрасна. Ние не сме го направили, защото решихме да оставим вкуса на питката неутрален, за да можем да я сервираме с мед.
- Брашното се пресява и се добавя към сместа. Отново се бърка.
- Готовото тесто се поставя в намазнена тава. Не се притеснявайте, ако формата му не е безупречна и дори малко нескопосана. Тестото трябва да е лепкаво и да изглежда автентично и по селски. Все пак се опитайте да го разстелите в тавата относително равномерно, за да се изпече успешно.
- Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна, за около 25-30 минути.
- След изваждане се поръсва с малко вода и се покрива с кърпа, за да се задуши. Може да сервирате с мед или сирене. Питката е еднакво подходяща за закуска, обяд или вечеря, както за гарнитура, така и за основно ястие. Добър апетит!
No comments yet, be the first to leave one!