- Отнема общо
- 185 mins
- Време на готвене
- 175 mins
- Трудност
- Средно
- Порции
- 4 people
- Вид
- Основно
- Рецепта от
- От
- July 14, 2016
- 20 ml
- Олио
- 30 ml
- Соев сос
- 20 гр
- Горчица
- 1 кг
- Картофи
- 20 гр
- Мед
- 300 ml
- Бира
- 2 броя
- Свински джоланчета
- 4 щипки
- Сол
- 4 щипки
- Черен пипер
- 4 стръка
- Мащерка
- 1 брой
- Дафинов лист
- 1 скилидка
- Чесън
Свински джоланчета с бира, мед и горчица са пример за непретенциозна, но вкусна храна.
Има ли нужда да ви убеждаваме колко вкусна и ароматна става хрупкавата коричка, с аромат на мед и бира?Още по-хубавото е, че ако веднъж овладеете маринатата, ще можете да я прилагате когато и към каквото си поискате. Бирата и медът не са само за пилешките крилца! Сами ще се убедите.
Забележка при приготвянето на свински джоланчета с бира, мед и горчица:
В случая картофите ни са само измити, без да бъдат белени. Това е практика при пресните картофи, които трудно се белят. Но ако печете обикновени картофи с обелката, това спомага за задушаването и съхранява вкуса и аромата на картофа.
Вижте и другите ни рецепти за свински джолан:
- Подготовка на месото. Подсушаваме месото. Ако то не се подсуши, когато го сложим във фурната, вместо да започне да се запича и да придобие златист цвят, ще се задуши и ще стане еластично. След това джоланчетата се мажат с олиото от всички страни. Много хора правят грешката вместо да намазват месото с мазнина, да мажат тавата. Aко приготвяме тестени изделия е по-удачно да намажем съда с мазнина, защото е по-лесно. Когато обаче готвим месо е по-желателно да се намаслява продукта. Така ще си гарантираме, че той ще се запече равномерно от всички страни. Накрая поръсваме джоланчетата със сол и черен пипер.
- Запечатване на месото. Загряваме фурната на максимална степен и пъхаме месото вътре. В нашия случай 230 градуса за 15 минути.
- Задушаване не месото. Вадим тавата от фурната и наливаме бирата и соевия сос. След това в течността слагаме мащерката, дафиновия лист и смачкана скилидка чесън. Желателно е да ползвате по-малка тава, така че течността да стига поне до половината на месото. По този начин то ще стане изключително крехко. Завиваме тавата с алуминиево фолио. Връщаме я във фурната и печем на максимални градуси още 10 минути. Това се прави, за да може течността да заври и да сготви месото по-бързо. След това намаляваме фурната на 170 градуса и печем 1:45 минути.
- Печене на картофите. Измиваме картофите много добре. Режем ги през средата по дължина. След това вадим тавата и махаме фолиото. Изваждаме джоланчетата и редим картофите. Отгоре връщаме джоланите и печем без фолио още 40 минути на 170 градуса. Имайте предвид че картофите са пресни, ако използвате стари - или ги нарежете по-дребно, или увеличете времето за готвене.
- Глазиране на месото. След като картофите са готови, мажем месото със смес от горчица и мед. Връщаме ястието във фурната за 5 минути или докато хване загар. Ако сте традиционалист и не обичате мед и горчица върху месо, изпуснете тази стъпка, но честно казано, ще съжалявате. Не забравяйте, че месото трябва да „почине“ поне 5 минути, преди да го консумирате.
No comments yet, be the first to leave one!