- Отнема общо
- 55 mins
- Време на готвене
- 5 mins
- Трудност
- Средно
- Порции
- 3 people
- Вид
- Основно
- Рецепта от
- От
- August 6, 2016
- 3 броя
- Патладжан
- 1 брой
- Чесън
- 1 брой
- Кромид лук
- 4 броя
- Домат
- 50 ml
- Олио
- 2 щипки
- Червен пипер
- 2 щипки
- Черен пипер
- 8 щипки
- Сол
- 3 щипки
- Захар
- 4 щипки
- Босилек
Нека посветим лятото на зеленчуците. Това обаче далеч не означава да ядем еднообразна храна, която да омръзне на организма ни и да го лиши от необходимите витамини. Докато пазарът изобилства от свежи зеленчуци, може да си позволим да се наслаждаваме на най-разнообразни традиционни летни ястия. Ето една от най-атрактивните гозби – ветрило от патладжани с домати.
Друга интересна рецепта:
- Разрязване на патладжаните. Режем патладжаните по дължина на лентички с дебелина около 1 см. Важно е да режем патладжана до дръжката, а не до края. Така ще се образува "ветрило". Осоляваме ги обилно и ги оставяме настрана.
- Белене на доматите. Съветваме Ви да обелите доматите. Най-лесният начин за това е като на "дупетата" им издълбаем малко хиксче. След това ги слагаме във вряща вода за около 20 секунди, а след тази процедура веднага ги потапяме в студена. По този начин люспата ще се отдели много лесно. Ако разполагате с остра белачка за картофи, можете да ги обелите и с нея.
- Приготвяне на доматения сос. В тенджерка слагаме нарязаните на ситно лук и чесън, като добавяме и захарта. Запържваме ги в половината мазнина на слаб котлон за около 1-2 минути. Добавяме обелените и нарязани на ситно домати. Слагаме четири щипки сол, черен и червен пипер и босилек. Разбъркваме енергично. Оставяме соса за около 5 минути на слаб огън. Хубаво е в него да останат парчета домати, за това не е необходимо да се пасира или минава през цедка.
- Печене. С останалата мазнина подмазваме тавата. Измиваме патладжаните и ги слагаме в нея. Отгоре поливаме с доматения сос. Печем на загрята на 180 градуса фурна за около 45 минути.
No comments yet, be the first to leave one!