Ветрило от патладжани с домати

Отнема общо
55 mins
Време на готвене
5 mins
Трудност
Средно
Порции
3 people
Вид
Основно
Рецепта от
От
3 броя
Патладжан
1 брой
Чесън
1 брой
Кромид лук
4 броя
Домат
50 ml
Олио
2 щипки
Червен пипер
2 щипки
Черен пипер
8 щипки
Сол
3 щипки
Захар
4 щипки
Босилек
Ветрило от патладжани с домати

Нека посветим лятото на зеленчуците. Това обаче далеч не означава да ядем еднообразна храна, която да омръзне на организма ни и да го лиши от необходимите витамини. Докато пазарът изобилства от свежи зеленчуци, може да си позволим да се наслаждаваме на най-разнообразни традиционни летни ястия. Ето една от най-атрактивните гозби – ветрило от патладжани с домати.

Готвар, рецепта - Ветрило от патладжани с домати

Друга интересна рецепта:

Пиле върху бутилка

  1. Разрязване на патладжаните. Режем патладжаните по дължина на лентички с дебелина около 1 см. Важно е да режем патладжана до дръжката, а не до края. Така ще се образува "ветрило". Осоляваме ги обилно и ги оставяме настрана.
  2. Белене на доматите. Съветваме Ви да обелите доматите. Най-лесният начин за това е като на "дупетата" им издълбаем малко хиксче. След това ги слагаме във вряща вода за около 20 секунди, а след тази процедура веднага ги потапяме в студена. По този начин люспата ще се отдели много лесно. Ако разполагате с остра белачка за картофи, можете да ги обелите и с нея.
  3. Приготвяне на доматения сос. В тенджерка слагаме нарязаните на ситно лук и чесън, като добавяме и захарта. Запържваме ги в половината мазнина на слаб котлон за около 1-2 минути. Добавяме обелените и нарязани на ситно домати. Слагаме четири щипки сол, черен и червен пипер и босилек. Разбъркваме енергично. Оставяме соса за около 5 минути на слаб огън. Хубаво е в него да останат парчета домати, за това не е необходимо да се пасира или минава през цедка.
  4. Печене. С останалата мазнина подмазваме тавата. Измиваме патладжаните и ги слагаме в нея. Отгоре поливаме с доматения сос. Печем на загрята на 180 градуса фурна за около 45 минути.

No comments yet, be the first to leave one!

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*