- Отнема общо
- 130 mins
- Време на готвене
- 10 mins
- Трудност
- Лесно
- Порции
- 6 people
- Вид
- Основно
- Рецепта от
- От
- March 16, 2017
- 1 брой
- Свински гърди до 1 кг
- 1 кг
- Картофи
- 2 броя
- Морков
- 1 глава
- Кромид лук
- 4 скилидки
- Чесън
- 250 ml
- Бира
- 250 ml
- Вода
- 5 щипки
- Сол
- 4 щипки
- Черен пипер
- 4 щипки
- Чубрица
- 4 щипки
- Червен пипер
- 2 щипки
- Чили пипер
- 50 ml
- Олио
Може дълго време да спорим дали гювечът със свинско, картофи и бира е класическо българско ястие или не. Такъв вид задушени зеленчуци с месо се срещат почти в целия свят. Въпреки това готвенето в глинени гювечета си остава една от най-емблематичните български техники в кулинарията. Особено българско словосъчетание е гювеч със свинско!
Глиненият съд
Той помага на месото и зеленчуците да станат изключително меки, сочни и ароматни. Най-хубавото на такъв вид готвене е, че не отнема много време над печката. Оставяме глинения съд във фурната и той върши цялата работа.
Ние от Готвар сме почитатели на сочния гювеч със свинско
Нали не смятате, че такова благоуханно и крехко ястие не се нарежда сред личните ли фаворити за стабилна вечеря? Разбира се, че имаме още две разновидности на гювеч със свинско! Изпробвайте всички и намерете своя фаворит сред тях. Тук може да видите рецептите ни за:
Печен свински джолан със зеленчуков гювеч
Крехки свински пържоли с царевица и грах
- Запечатване на месото. Намазваме месото с олиото, поръсваме отгоре обилно сол и черен пипер. Запържваме на силен котлон месото от всички страни, докато се запечати добре. Запечатването е термин в кулинарията, в който месо се слага на много силна температура, за да хване загар от всички страни. Така при печенето, соковете на месото остават вътре в него и то става сочно и меко.
- Рязане. Режем морковите, лука и картофите на едро, чесъна оставяме цял. Хубаво е парчетата да са с големина около 2 см. Слагаме всички зеленчуци на дъното на гювеча. Имайте предвид, че това е селска манджа и няма значение как сте нарязали зеленчуците, дори да ги сложите цели, те пак ще станат неимоверно вкусни.
- Печене. Подправяме зеленчуците с всички подправки и объркваме добре. Върху тях изливаме бирата и водата. Накрая слагаме парчето запечатано месо. Хубаво е водата да покрива месото поне до половината. Печем на 200-градусова фурна за около 2 часа. Винаги, когато готвим в глинен съд, трябва първоначално фурната да е студена, за да не се спука съдът от прекалената амплитуда в температурата. Слагаме гювеча в студената фурна, пускаме я на 200 градуса и когато тя загрее достатъчно, засичаме 2 часа.
- Сервиране. Въпреки че месото се разпада и нямате търпение да го пробвате, не забравяйте, че то трябва да "почине" след печене. Оставете го на дъска или в чиния за минимум 10 минути след печенето, така соковете му ще се разпределят правилно във вътрешността му и то ще бъде още по-сочно.
No comments yet, be the first to leave one!