Пълнена свинска плешка със сушени кайсии и сини сливи

Отнема общо
210 mins
Време на готвене
30 mins
Трудност
Средно
Порции
5 people
Вид
Основно
Рецепта от
От
2 броя
Карамфил
1 с. л.
Черен пипер
2 с. л.
Сол
100 ml
Олио
1 стрък
Праз лук
2 скилидки
Чесън
750 ml
Вода
750 ml
Червено вино
50 гр
Стафиди
100 гр
Сушени сини сливи
100 гр
Сушени кайсии
1 1/2 брой
Свинска плешка
Пълнена свинска плешка със сушени кайсии и сини сливи

По традиция след коледните празници и на връх Коледа се яде свинско. Свинското месо е едно от най-достъпните и евтини меса. Прибавяйки малко сушени плодове и вино, от обикновено парче месо, ще превърнем плешката в истински празник за небцето. Нашата рецепта за пълнена свинска плешка със сушени кайсии и сини сливи е перфектното решение за евтино, ефектно и много вкусно ястие на коледната трапеза.

пълнена свинска плешка

 

Тази рецепта е част от нашето коледно меню, включващо общо 11 ястия. Вижте останалите предложения тук:

Коледно меню по български – сто години история на една трапеза

Ако търсите друга рецепта за свинска плешка, може да проследите и рецептата ни за Печена свинска плешка във вино. 

Ако пък сте запленени от идеята да инкорпорирате сини сливи в основни ястия, тогава имаме още три рецепти за вас:

Пиле със зеленчуци и сини сливи в гювече

Зелеви сарми със стафиди и сини сливи

Хрупкави кнедли със сини сливи

  1. Накисване. В купа слагаме всички сушени плодове и ги заливаме с червеното вино. Винаги, когато печем сушени плодове трябва да оставим да се рехидратират малко, в противен случай след печене ще станат гумени и няма да могат да се консумират. Оставяме ги във виното, докато не свършим останалите стъпки.
  2. Задушаване на праза. В тенджерка наливаме една с.л. олио, нарязваме праза на ситно и го задушаваме за около 3-4 минути на средно силен котлон. Подправяме го с една щипка черен пипер и сол.
  3. Изрязване на плешката. За да напълним най-лесно плешката, трябва да ѝ направим "джоб". С остър нож я разполовяваме почти до края. Целта е да се получат две равни половинки.
  4. Пълнене. Подправяме плешката добре отвътре. След това слагаме задушения праз. Отгоре му нареждаме киснатите във вино плодове. Ако сините сливи имат костилка, препоръчваме Ви да я махнете.
  5. Печене. Затваряме месото така, че да се получи нещо като сандвич. Намазваме месото с мазнината и посоляваме обилно със сол и подправки. Завиваме стегнато с алуминиево фолио. Слагаме в тавичка, смачкваме двете скилидки чесън, но без да ги белим. Оставяме ги отстрани до месото в тавата. Там поставяме и карамфила. Заливаме с равни количества вода и вино. Около 500 мл. и от двете. Печем на предварително загрята на 160 градуса фурна за около 2 часа с фолио и още 1 час без фолио.
  6. Довършване на ястието. След като извадим месото от фурната, го оставяме настрана за поне 10 минути без да го разрязваме. Ако го разрежем, соковете му ще изтекат в чинията и ще развалим целостта и сочността му. През това време може да направим сос. Слагаме тавата, от която сме извадили плешката, на котлона. Доливаме останалото вино и вода. Подправя се със сол, пипер и захар. Оставя се сосът да се редуцира на половина. След това се прецежда.

No comments yet, be the first to leave one!

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*