Зелеви сарми със стафиди и сини сливи

Отнема общо
70 mins
Време на готвене
30 mins
Трудност
Средно
Порции
4 people
Вид
Основно
Рецепта от
От
50 ml
Олио
1 ч. л.
Риган
1 ч. л.
Девисил
1 ч. л.
Черен пипер
3 ч. л.
Червен пипер
2 ч. л.
Сол
100 гр
Сушени сини сливи
100 гр
Стафиди
15 броя
Зелеви листа
100 ml
Зелев сок
200 ml
Вода
100 гр
Ориз
Зелеви сарми със стафиди и сини сливи

В световната кулинария в последните няколко години настъпи разцвет на фюжън храна. Това са малки по количество порции, всяка от която има строго индивидуален вкус и аромат. Другата специфика на тази храна е, че комбинира много успешно солени и сладки вкусове. Въпреки че са съвременни, голяма част от  този тип ястия са модифицирани класически рецепти. Колкото и странно да звучи, рецептата за зелеви сарми със стафиди и сини сливи спокойно може да бъде определена като опит за фюжън храна. Малки, стегнати хапки, които буквално избухват в устата с различни солени и сладки нотки.

Зелеви сарми, лозови сарми…Колко сарми на една маса?

Както споменахме в рецептата за постни лозови сарми с праз, една от най-честите грешки при приготвяне на трапезата за Бъдни вечер е пълненето на лозовите и зелеви сарми с една и съща плънка, така крайният ефект на ястията е почти еднакъв. Защо решихме да избягаме малко от класическия вид плънка при тази рецепта?! Зелевите сарми имат естествена киселинност и осоленост. Ако ги напълним само с ориз – вкусът на ястието ще прилича повече на зеле с ориз. Защо тогава ще си правим труда да завиваме малки сармички и да загубим толкова много време?! Когато обаче добавим сладките стафиди и сини сливи, вкусът на ястието става доста по-балансиран. Сармите са едновременно солени и сладко-кисели. Не забравяйте, че колкото и проста и лесна да е една храна, тя трябва да има нещо специално в себе си, особено по време на празници.

рецепта за зелеви сарми

Опитайте и рецептата ни за постни лозови сарми по ориенталски. Най-вече, за да се убедите, че сарми може да хапвате всеки ден и пак да не ви омръзнат. В тази рецепта ще намерите и полезни инструкции и нагледно показно за правилния начин за свиване на сарми. В случай, че сте ентусиазиран новобранец, пак ще се справите!

Постни лозови сарми по ориенталски

  1. Нарязване на продуктите. Ако сушените сливи имат костилка, непременно я махаме. Нарязваме ги горе-долу с големина на стафидите.
  2. Направа на плънката. В малък тиган или тенджерка загряваме олиото. Запържваме ориза за около 1-2 минути на средно силен котлон, докато той стане прозрачен. Ако не запържим ориза предварително, има по-голяма вероятност той да се развари. След като го запържим, при него добавяме всички подправки, както и сините сливи и стафидите. Разбъркваме добре и наливаме студената вода и намаляваме котлона. Варим на бавен огън, докато водата не изври напълно, като разбъркваме често.
  3. Завиване на сармите. От всеки зелев лист изрязваме правоъгълници. Колкото по-малки са те, толкова по-малка ще е и сармата. Не се притеснявайте! Когато направите първите 2-3 сарми, сами ще прецените каква големина да изрязвате от зелевите листа. Завиването на сармата става по следния начин: слагаме плънката в долната част на правоъгълника. Завиваме първо долното ръбче, след това страниците и накрая навиваме стегнат рол.
  4. Печене. За печенето е препоръчително да използваме дълбок глинен съд. На дъното му нареждаме листа от киселото зеле, така си гарантираме, че сармите няма да залепнат при печене. Наливаме и 100 мл. от зелевия сок. Важно е сокът, който използваме, да не е много солен или кисел. Ако той е такъв, по-добре да се използва вода. Печем на предварително загрята на 170 градуса фурна за около 30-35 минути.

No comments yet, be the first to leave one!

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*