Постни лозови сарми по ориенталски

Отнема общо
70 mins
Време на готвене
30 mins
Трудност
Средно
Порции
6 people
Вид
Основно
Рецепта от
От
1 брой
Лимон
1 връзка
Джоджен
1 връзка
Магданоз
1 щипка
Лют пипер
1 щипка
Черен пипер
1 с. л.
Сол
2 ч. ч.
Ориз
50 гр
Сушени зърна от касис
50 гр
Кедрови ядки
1 с. л.
Доматена паста
1 Буркан
Лозови листа
1 глава
Кромид лук
50 гр
Олио
Постни лозови сарми по ориенталски

Тънките и чаровни постни лозови сарми по ориенталски са адаптация на сармите с ориз и лозов лист, на чийто вкус отдавна сме свикнали. Разнообразието в днешната рецепта обаче е по две линии: от една страна добавяме свежест и баланс със специалното участие на изсушени зърна от касис. От друга страна кардиналната промяна във формата и размера превръща традиционното ястие в съвсем ново преживяване. Нашите сармички се приготвят с ориз, който не е бил предварително сварен, а само леко запържен. За това, за да може термичната му обработка, след овиване в лозовите листа, да бъде достатъчна, сармичките се правят особено тънички. Един слой от ориз, увит в едно лозово листо, е с дебелина на пръст. Така ароматите и вкусовите качества са още по-наситени и всеки продукт се усеща в баланс с останалите при всяка хапка.

Рецептата ни ще ви покаже не само как да си приготвите постни лозови сарми по ориенталски, но и как да разнообразите менюто си по време на тежките Великденски пости. Имайте предвид, тя ни е препоръчана и обяснена от постещ вегетарианец. Ако тези сармички са спечелили него, значи задължително трябва да намерят място на постната ви трапеза.

Как да преживеем постите?

Постенето е предизвикателство винаги. Дори за тези от нас, които преминават през този процес по два пъти всяка година. Дори и за тези от нас, които са се отдали на веганство и това е част от ежедневието им. Проблемът не е в липсата на хранителни продукти, вещества или вкусове. Напротив, всички необходими за организма вещества, минерали, витамини, протеини и т.н. биха могли да бъдат ежедневно набавяни с изцяло растителни продукти. Трудността при поста и веганството е в постигането на разнообразие. Дори и най-полезната храна спира да бъде ползотворна, ако е единствената в менюто ни. В крайна сметка, грудки, чия и картофи могат да ни доставят удоволствие за седмица, най-много две. След това храненето се превръща в досадно задължение, а не в удоволствие. И тогава вече липсата на разнообразие може да се окаже не само неприятна, но и вредна.

За това в рецептата ни за постни лозови сарми по ориенталски подчертаваме познати продукти с интересни и нови вкусове. В случая това са хрупкавата консистенция на кедровите ядки и сладкия привкус на сушен касис. С тези две интересни допълнения обикновеният ориз става лакомство.

Забележка при приготвянето на постни лозови сарми по ориенталски

В рецептата сме използвали две специфични съставки, които са характерни за ориенталската кухня: pul biber (пул бибер) и domates salçası (доматес салчасъ). Тези две съставки се откриват трудно на българския пазар. Ако обаче живеете в някой от близките до южната ни граница градове, вероятно бихте могли да откриете и двете специфични съставки в местно пазарче, гаражно магазинче или складче, зареждащо стока директно от Турция. Ако живеете в София – една малко по-щателна разходки из Женския пазар би следвало да ви свърши работа. Ако все пак предпочитате да разчитате на познати продукти, които откривате в шкафовете в кухнята, тук може да разберете особеностите на продуктите и нашите предложения с какво да бъдат заменени:

Пул бибер

Както и името подсказва, пул биберът е вид пипер. По-конкретно, това е лют червен пипер. Спецификата при него са лютите чушки, от които се получава (чрез ситно нарязване или накълцване). Лесно може да бъде заменен с обикновен лют червен пипер. Или още по-добре: с домашен лют червен пипер. Ако ви се намира леко изсушена червена люта чушка, може просто да я наситните (нарежете на ситно), като внимавате да изчистите семките. В краен случай, свежо червено чушле също ще свърши работа.

Доматес салчасъ

Отново няма да ви изненадаме, доматес салчасъ всъщност е много наситена доматена паста. За тези от нас, които имат спомен от много разпространените в кухнята на всяка домакиня продукти от “едно време”, може да имат предвид, че доматес салчасъ много силно напомня на старата доматена салца.

Доматес салчасъ има много наситен доматено-кисел вкус. Може да се замени с откриваемата във всеки супер маркет доматена паста в консервичка. Или с много сгъстен концентриран домашен доматен сос. Внимавайте при употребата на концентрирани продукти на доматена основа. Нашият съвет е, за да се застраховате срещу киселинен вкус, винаги да добавят поне по една малка щипка захар към доматените пюрета и пасти. Захарта ще убие киселинността.

Ако разполагате с пиперкова паста (biber salçası) и обичате люто, може да замените половината количество доматена паста с пиперкова паста. Но се стремете да запазвате посочените пропорции.

Последна особеност на всички ориенталски рецепти:

Пригответе се за продължително и упорито кълцане на ситно. В ориенталската кухня почти всички съставки – зеленчуци, подправки, меса и т.н. се режат на много ситни и дребни парченца. От една страна този процес е малко изтощителен и досаден, по време на готвене. Но от друга – по някакъв вълшебен начин ситно накълцаните продукти позволяват по-успешно смесване на вкусовете. Всяка съставка и подправка спира да бъде себе си и се превръща в комбинацията от всички налични продукти едновременно. Това е магията на готвенето.

Постни лозови сарми по ориенталски

Другите ни рецепти за сарми:

Постни лозови сарми с праз

Зелеви сарми със стафиди и сини сливи

  1. Нарязване на ситно. Както вече споменахме, това е важна част от подготовката за приготвяне на ориенталското ястие. Всички продукти се нарязват на много ситно. В нашия случай накълцани трябва да бъдат 1 глада лук, 50 грама кедрови ядки (нарязани на ситно, но не натрошени на прах) половин връзка магданоз и половин връзка пресен джоджен. Ако не разполагате с пресен джоджен, няма проблем. Просто го заменете с изсушен.
  2. Обработка на лозовите листа. Ако използвате пресни лозови листа, те трябва да бъдат предварително леко бланширани (това означава потопени за 10-20 секунди във вряла вода). Ако листата имат дръжки, трябва да ги изрежете, преди да започнете да завивате сармите с ориз. Но не ги изхвърляйте! Запазете ги и ги подредете на дъното на тенджерата, преди да започнете да варите вече навитите сарми. Дръжките придават допълнителен аромат. Ние използвахме лозови листа от буркан, за това прескочихме тази стъпка.
  3. Направа на запръжка. Ситно нарязаният лук се запържва на силен огън в тиган със загрято олио. Олиото е около 50 грама, но по усмотрение или ако обичате по-мазничко, може да сипете повечко. След като лукът стане златисто-кафяв, към него в тигана добавяме нарязаните кедрови ядки и зърната от касис. След около 30 секунди, когато ароматите са се освободили, добавяме и доматес салчасъ или доматената паста. Разбъркваме до консистентност и добавяме 2-те чаши измит ориз. Запържва се за няколко минути на умерен или силен котлон. Не трябва да запържваме за повече от пет минути. Оризът не трябва да бъде сготвен, а само леко запържен и най-вече овкусен.
    2947
  4. Овкусяване на плънката. След като свалим запръжката от котлона, при нея добавяме щипка лют пипер или пул бибер, 1 чаена лъжичка сол и щипка черен пипер. Разбъркваме добре, за да се поемат равномерно подправките. Накрая добавяме и ситно нарязаните магданоз и джоджен. Зелените подправки трябва да привнасят свежест на гозбата. За това внимателно разбъркваме след добавянето им. Колкото по-малко ги мачкаме, и омесваме, толкова по-добре ще вършат работата си.
    2942
  5. Завиване на сармите. След като плънката е готова, започваме с най-пипкавата част от рецептата - оформянето на сарми. За опитните в приготвянето на сарми, единственият нов елемент е тънкият слой от плънка, който се овива в лозово листо. Слоят трябва да е с дебелина от половин пръст. Разполага се почти в началото на лозовия лист, по дължина. Първо похлупваме сместа с тънка част от листото по дължина. След това свиваме леко навътре двата края по широчина. След това търкаляме и завиваме по дължина. Целта е да се получи тънка и максимално стегната сарма, която е затворена от двата края по широчина. И е завита по дължина. С опита и практиката става все по-лесно. Като за първи път, ориентирайте се по снимките.
    2941
  6. Подреждане на сармите в тенджера. Подреждаме сармичките плътно една до друга в тенджерата. Решете дали ще е по-уместно да ги поставяте изправени (вертикално) или легнали (хоризонтално). Важно е да не остава място между тях и да не плуват. След като подредим сармите плътно една до друга, ги покриваме с един слой лозови листа (ако не са ви останали лозови листа, не е задължително да подреждате горен пласт). Върху лозовите листа се изцежда сокът на половин лимон. Или нарязвате половин лимон на тънки шайби и ги подреждате като допълнителен слой върху слоят от лозови листа. В тенджерата се налива вода. Налива се толкова, колкото да остане на един пръст разстояние, преди да покрие сармите изцяло. Сармите се захлупват плътно с чиния. Това се прави, за да не плуват във водата и да бъдат правилно сварени. Най-отгоре се похлупва с капака на тенджерата.
    2943
  7. Варене на сармите. Сармите се варят в похлупена тенджера на слаб огън. Варенето отнема около 30-40 минути, в зависимост от силата на котлона. Би трябвало оризът да е добре сварен, когато водата от тенджерата е почти изцяло извряла.
    2946

No comments yet, be the first to leave one!

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*