- Отнема общо
- 35 mins
- Време на готвене
- 5 mins
- Трудност
- Лесно
- Порции
- 3 people
- Вид
- Десерт
- Рецепта от
- От
- July 8, 2016
Лято е – плодовите салати и фрешове набират популярност. Освен на мода, те са и изключително полезни. Ето защо ние комбинирахме двете неща и създадохме плодова салата с фреш от грейпфрут.
На пръв поглед направата на плодова салата е много лесна. Хората обаче повтарят едни и същи грешки при приготвянето ѝ:
Слагат допълнително захар. Много хора правят грешката да подправят плодовите салати със захар, сметана, сладко или други ненатурални компоненти. Плодовете са достатъчно сладки, така че използвайте естествената захар в тях. Фруктозата, която съдържат, спокойно може да се нарече безвредна, тъй като се компенсира от голямо количество фибри. Те от своя страна неутрализират негативното влияние на захарите. (Засегнали сме проблема със захарта в нашата статия – Вижте тук.)
Не овкусяват салатите. Често срещано заблуждение при хората. Те решават, че плодовата салата е сбор от нарязани продукти в купа. Ако това беше така, защо да отделяме време за рязане, а не ги ядем директно. Нека не забравяме, че това е салата. А тя трябва да се подправи и балансира на вкус.
Друг здравословен десерт:
- Нарязване. Нарязваме плодовете по наше желание. Режем две тънки колелца от грейпфрута, а останалата част оставяме за фреш. Препоръчваме Ви да не белите плодовете (освен банана). Много хора правят грешката да белят плодовете, а голяма част от полезните вещества - като фибри - се крият именно там. Ако се притеснявате от нитрати, с които евентуално са обработвани плодовете, измийте ги. Почти всички неорганични нитрати са разтворими във вода при стандартна температура и налягане. Казано по-просто измиването на плодовете премахва нитратите и запазва полезните вещества в тях.
- Мариноване. След като сме нарязали плодовете, правим фреш от останалия ни грейпфрут. Заливаме нарязаните плодове с фреша. Оставяме в хладилник за поне 30 минути. Ние избрахме да използваме фреш от грейпфрут, защото бананът, черешите и крушата са доста сладки. Горчивината и тръпчивостта на грейпфрута балансират сладостта им.
No comments yet, be the first to leave one!