Ядково барче без захар

Отнема общо
20 mins
Време на готвене
15 mins
Трудност
Лесно
Порции
4 people
Вид
Десерт
Рецепта от
От
50 гр
Сурови слънч. семки
50 гр
Сурови фъстъци
120 гр
Сурови ядки - микс
1 брой
Банан
20 гр
Сусам
Ядково барче без захар

В тази 20-минутна рецепта ще Ви покажем как да сготвите ядково барче, без да използвате никаква захар. Нездравословното хранене отключва сърдечно-съдовите и редица ракови заболявания. Именно те са едни от основните причини за смъртността на населението в България. 62% от смъртните случаи в България през последните 10 години се дължат на сърдечно-съдови заболявания, исхемична болест на сърцето, хипертония и инсулт. Всички тези заболявания са причинени или се развиват по-благоприятно поради затлъстяването. (1)

Една от основните причини за затлъстяването е прекомерната употреба на захар.

На 4 март 2015г. в Женева, Световната здравна организация представи доклад, в който намалява почти наполовина препоръчителния дневен прием на захари. От 40 грама, както препоръчваше докладът от 2003г., на 25 гр. дневно. В доклада се споменава също, че ако приемът на захар се ограничи до по-малко от 10% от общия брой приета енергия на ден, това ще намали значително риска от затлъстяване и наднормено тегло. (2)

Тук е важно да изясним, че 25 грама на ден е препоръчително за всякакъв вид захари – фруктоза, глюкоза, захароза. Захарта, която приемаме, не е само захарта, която виждаме (като тази, която слагаме в кафето си, например). Един от най-големите проблеми, свързани със захарта е скритата захар. Защото нея дори не разбираме, че консумираме. Например, една супена лъжица кетчуп съдържа 5 гр. захар. Едно кенче с газирана безалкохолна напитка съдържа средно по 40гр. захар, което е близо два пъти повече от препоръчителния дневен пример.

Ако си мислите, че след като се откажете от някои продукти, за които по презумпция се знае, че са вредни (като кетчупа и газираните напитки), няма от какво да се притеснявате, грешите. Замисляли ли сте се колко захар приемате чрез храната, която смятате за здравословна?

Дори хората, които се опитват да се хранят балансирано, са уязвими от скрита захар.

Типичен пример за скрита захар са барчетата с ядки. На повечето опаковки ще видите информация за ползите от ядките и различните семена (в които ние не се съмняваме по никакъв начин). Когато обаче се загледате по-внимателно в опаковката ще видите огромното съдържание на захар (ако производителят изобщо го е споменал). Тази захар е най-лесният и евтин (за разлика от самите барчета) начин да се слепят семената при печене. Ако все още не ни вярвате – вижте рецептите за такива барчета в Internet. Повечето от тях си приличат както по съдържанието на ядки, така и по съдържанието на мед или фъстъчено масло.

Ние сме създали за Вас ядково барче, в което сме използвали естествен продукт за слепване на ядките.

В следващата рецепта няма да срещнете изкуствени подсладители, мед, кленов сироп или други елементи с повече от 80% съдържание на захар. Уверяваме Ви, че нашите барчетата са дори по-вкусни от тези с много захар.

Готвар - ядково барче без захар

Яйчено суфле със свежа салата – здравословна закуска за 5 минути

  1. Начупете ядките. Начупете ядките на не много малки парчета. Слънчогледовите семки оставете цели. Най-лесно ще Ви бъде, ако ги удряте с нещо твърдо докато са още в самото пликче. Не удряйте прекалено силно, защото има опасност да се разкъса пакетчето и да се разпилеят ядките.
    59
  2. Смачкайте банана и прибавете всички ядки. Омесете лепкава смес.

    60
  3. Печене. Разстелете бананово-ядковата смес, с дебелина по-малко от сантиметър, върху хартия за печене. Печете 15 минути на 180 градуса с вентилатор.

    61

No comments yet, be the first to leave one!

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*