- Отнема общо
- 75 mins
- Време на готвене
- 15 mins
- Трудност
- Средно
- Порции
- 5 people
- Вид
- Десерт
- Рецепта от
- От
- April 21, 2017
- 2 ч. ч.
- Захар
- 800 ml
- Прясно мляко
- 6 броя
- Яйца
- 200 гр
- Козунак
- 1 пакетче
- Ванилия
В рецептата за този сладкиш сме обединили два от любимите десерти на българите – крем карамела и козунаците. Решихме да Ви покажем рецепта за сладкиш с козунаци, поради две основни причини.
Първо…
Класическият крем карамел е доста незасищащ десерт и продуктите за него на са никак евтини, това го прави нерентабилен и неподходящ за семейно хапване. Добавянето на сладък, ароматен козунак добавя тежест в десерта и така освен вкуса на класическия карамел, десертът оставя чувство за ситост.
Второ…
Козунакът е един от продуктите, които остават в големи количества след Великден – вместо да го изхвърляме, защо да не го вложим в нов неустоим десерт? През останалото време от годината, спокойно може да замените козунаците с кроасани от магазина, или останали от домашно приготвяне.
Сладкиш с козунаци всъщност се прави на основата на класическия крем-карамел. Ако искате да се упражните и усъвършенствате в приготвянето му, може да си го приготвите по наша рецепта.
- Направа на карамела. Напук на общественото схващане, карамел се прави изключително лесно, трябва само да спазваме основното правило: да не бъркаме захарта, докато е на котлона. Една чаша захар се изсипва в тигана. Добавяме много малко вода, колкото само да овлажни захарта, за да сме сигурни, че няма да загори. Загряваме на средно силен котлон. Оставяме на котлона, докато карамелът добие светлокафяв цвят. Важно е да го извадим точно навреме, защото бързо след разтапянето започва да загаря.
- Подреждане на сладкиша. Разстиламе карамела на дъното на тавата, в която ще печем сладкиша. Оставяме да се охлади, докато се втвърди. Върху карамела подреждаме нарязания на филийки козунак.
- Приготвяне на сместа. Разбиваме млякото, захарта, ванилията и яйцата. Бъркаме, докато захарта се разтвори напълно. Добре е млякото да се затопли малко предварително, защото това ще помогне за по-бързото разтваряне на захарта. Със сместа заливаме подредените в тавата филийки козунак. Препоръчително е сместа да се прецеди, за да не останат шупли при печене.
- Печене. Печем в загрята фурна на 170 градуса на водна баня. Печенето отнема между 45 минути и един час.
- Сервиране. Сладкишът се обръща в друга чиния и се сервира много добре охладен. Може да украсите чинията с пролетни цветя, за да вдъхнете свежест на десерта и нов прочит на рецептата.
No comments yet, be the first to leave one!