Любим десерт от миналото – класически крем-карамел

Отнема общо
90 mins
Време на готвене
20 mins
Трудност
Средно
Порции
5 people
Вид
Десерт
Рецепта от
От
800 ml
Прясно мляко
7 броя
Яйца
1 пакетче
Ванилия
200 гр
Захар
Любим десерт от миналото – класически крем-карамел

В кулинарията има малък набор от рецепти, които са се запазили сравнително еднакви през дистанцията на времето. Това, разбира се, е най-големият гарант за качеството и вкуса им. Ето защо решихме да ви покажем как да приготвите един любим десерт от миналото – класически крем-карамел. Колкото и да пишем за вкуса и текстурата на този леко позабравен десерт, едва ли ще можем да опишем колко плътен кремаво-млечен и наситен вкус носи всяка една хапка от него.

класически крем-карамел

Ако веднъж усъвършенствате техниката и вкуса на традиционния крем-карамел,

…ще можете и да експериментирате.

Един от основните плюсове на класическия крем-карамел е, че текстурата позволява развихряне на фантазията и добавяне на допълнителни основни съставки. Така крайният резултат става нещо съвсем ново. Вижте например нашата идея за сладкиш с козунаци. Ако Великден е прекалено далеч, може да замените козунаците с кроасани.

Пица с шоколад, ягоди и сметана

  1. Направа на карамела. Напук на общественото схващане, карамел се прави изключително лесно, трябва само да спазваме основното правило: да не бъркаме захарта, докато е на котлона. Една чаша захар се изсипва в тигана. Добавяме много малко вода, колкото само да овлажни захарта, за да сме сигурни, че няма да загори. Загряваме на средно силен котлон. Оставяме на котлона, докато карамелът добие светлокафяв цвят. Важно е да го извадим точно навреме, защото бързо след разтапянето започва да загаря. Разстиламе карамела на дъното на огнеопорни купички.
    2251
  2. Приготвяне на сместа. Разбиваме млякото, захарта, ванилията и яйцата. Бъркаме докато захарта се разтвори напълно. Добре е млякото да се затопли малко предварително, защото това ще помогне за по-бързото разтваряне на захарта. Със сместа заливаме подредените в тавата филийки козунак. Препоръчително е сместа да се прецеди, за да не останат шупли при печене.
    2254
  3. Печене. Наливаме сместа при карамела, той трябва да се е охладил добре. Печем в загрята фурна на 150 градуса на водна баня. Печенето отнема между 45 минути и един час. Препоръчително е десертът да се яде добре охладен.
    2353

No comments yet, be the first to leave one!

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*