- Отнема общо
- 80 mins
- Време на готвене
- 30 mins
- Трудност
- Средно
- Порции
- 2 people
- Вид
- Основно
- Рецепта от
- От
- July 15, 2016
- 100 гр
- Сьомга
- 150 гр
- Ориз
- 120 ml
- Винен оцет
- 30 гр
- Захар
- 20 гр
- Сол
Сушито освен модерно е изключително полезно и красиво ястие. Най-големият му проблем е неговата цена. Специално за Вас сме създали рецептата „Суши за двама“ за 6 лева, за да докажем, че полезната и изискана храна може да бъде и достъпна.
За направата на качествено суши трябва да се обърне внимание на два основни елемента:
- Варене на ориза. Това е, може би, най-трудният елемент при приготвяне на суши. Оризът трябва да остане с целите си зърна, но да не се разкашка. В супермаркетите има специален ориз за суши, но цената му е средно 4-5 пъти по-висока от обикновения. Разликата между двата вида е в съдържанието на нишесте. В специалния суши има по-ниско съдържание на нишесте, което намалява шанса оризът да стане на каша. Ние смятаме, че 4 пъти по-скъп ориз, който дори не е по-полезен от обикновения, а само има по-ниски нива на нишесте, не заслужава да влезе в нашата рецепта. За да стане пухкав ориз, който да не отделя нишесте при варене, той НЕ трябва да се бърка. Проблемът е, че слагайки ориз в обикновена тенджера и не го бъркаме, той ще залепне. В повечето магазини за техника спокойно могат да се намерят професионални машини за варене на суши ориз. Да си остане между нас – да дадем между 50 и 250 лева за уред, който просто вари ориз за домашна употреба, звучи доста несериозно и безхаберно. Това е все едно да си купим много скъп тиган и само да пържим яйца в него. Ние разработихме начин, с който хем да не бъркаме ориза, хем да не купуваме скъпи и ненужни неща като уред за варене на суши.
- Избор на риба. Истинското суши се прави от сурова риба. Проблемът е, че в България почти никъде в търговката мрежа няма достатъчно прясна риба за суши. Суши качество на морски деликатеси означава те да са уловени днес. В повечето ресторанти и магазини в Япония рибата е жива, преди да Ви я продадат. Нашият съвет е да НЕ ядете сурова риба, ако не сте сигурни в нейното екстра качество. Най-разпространеният заместител на суровата риба е пушената сьомга. Тя обаче е пушена и разваля лекия и нежен вкус на сушито. Ние ви предлагаме да купите парче сьомга и да си го мариновате сами. Така максимално ще се доближите до вкуса на сушито, без да рискувате здравето си.
Ако Ви е останала сьомга, направете си и салата!
- Варене на ориза. Преди да сложим ориза за варене трябва да го измием много добре. Ние използваме сито за брашно, така не ни се налага да събираме зрънца от мивката. Слагаме го в ситото и го мием поне 10 минути под течаща вода. Целта е да почистим максимално количество нишесте. Ситото за брашно е нашата тайна за хубаво сварен ориз. С негова помощ няма да ни се наложи да бъркаме земеделската култура и също така няма опасност от залепване по тенджерата. След като го изплакнем добре, го заравняваме и пускаме в тенджера със студена вода. Водата трябва едва да покрива ориза. Пускаме на силен котлон и когато водата заври - намаляваме на слаб. Изчакваме 5 минути да ври и проверяваме цвета на водата- ако е бял, изваждаме ситото за брашно, изхвърляме водата и наливаме нова студена – пак колкото да покрие ориза. Повтаряме процедурата - силен котлон докато заври, после слаб. Общото време за варене на ориза зависи от сорта и производителя и не е точно фиксирано. На нас ни отне общо 25 минути. Важното е оризът да не е преварен, защото ще се разкашка.
- Овкусяване на оцета. Докато се вари оризът, ще направим оцета, с който ще го овкусим. В оригиналните рецепти за суши, оризът се подправя с оризов оцет. Както можете да предположите, неговата цена отново е многократно по-висока от тази на обикновения. Оризовият оцет е малко по-сладък и не толкова интензивен на киселина, колкото ябълковия. Ето защо ние ще добавим захар, с която да направим обикновен ябълков оцет достатъчно приемлив за овкусяване на суши. В 20 мл. оцет, слагаме 10 гр. захар и 5 гр. Сол, след което разбъркваме докато захарта и солта се смесят равномерно. За да стане още по-полезно сушито е добре да използваме кафява захар.
- Овкусяване на ориза. След като оризът се свари, го изсипваме в голяма тава и заливаме с оцета. Оставяме го да изстине на хладно място за поне 30 минути.
- Редене на сушито. Взимаме парчето сьомга и се стараем да нарежем тънки, но широки ленти. След това грабваме малко ориз и с помощта на ръцете оформяме нещо като лодка. Натискаме ориза, за да не се разпадне при ядене. Взимаме резенче сьомга и го поставяме на ориза. В допълнение с готовото суши сервираме маринован джинджифил и купа със соев сос.
No comments yet, be the first to leave one!