Салата със сьомга и медено-горчичен дресинг

Отнема общо
5 mins
Трудност
Лесно
Порции
4 people
Вид
Салата
Рецепта от
От
50 гр
Горчица
100 гр
Сьомга
1 глава
Салата Айсберг
100 гр
Чери домати
50 гр
Мед
50 ml
Оцет Балсамико
50 ml
Зехтин
2 щипки
Сол
Салата със сьомга и медено-горчичен дресинг

Салатата със сьомга и медено-горчичен дресинг е пълноценно решение за лека и балансирана храна в летните жеги.

Един от митовете в кулинарията е, че салатите могат да се приготвят от всеки и няма кой знае какво да объркате. Салатата е ястие, с не по-малка кулинарна и хранителна стойност от другите ястия. В редица случаи тя е дори по-трудна за приготвяне, защото най-малките грешки в нея изпъкват лесно и са трудни за поправяне.
Ако спазвате правилните стъпки и пропорции, описани в рецептата, няма от какво да се притеснявате. Резултатът ще бъде вкусна и бърза салата, с която да впечатлите.

снимка1-1

  1. Измиваме и подсушаваме зеленчуците. Винаги, когато правим салата с листни зеленчуци, е добре старателно да ги измием, преди да ги сложим в купата. Причината за това е, че те задържат големи количества вода, която разваля вкуса на салатата и не позволява на дресинга да се задържи върху зеленчуците.
  2. Приготвяне на дресинга. Дресинг се нарича сосът, с който се подправя салатата. Класическият дресинг се прави с киселина (лимонов сок или оцет), сол и зехтин. Това е основата за създаване на хиляди вариации на дресинг, нашият е именно такъв. В купа смесваме солта, горчицата, меда и 30 мл. оцет. Бъркаме енергично, докато медът се разтвори напълно. След това на тънка струйка при непрекъснато бъркане добавяме и зехтина. тест
  3. Сглобяване на салатата. Препоръчваме Ви листните зеленчуци да не се режат с нож, защото металното острие ги окислява и те губят полезните си вещества. Най-лесно и бързо е просто да ги накъсаме. Към накъсания айсберг прибавяме нарязано на тънко филе сьомга. и разполовени на две чери домати. Заливаме зеленчуците с 2/3 от дресинга и разбъркваме внимателно.
  4. Сервиране. Останалите 20 мл. от балсамовия оцет слагаме в тиган и го варим 1 минута. В балсамовия оцет има захар, която ще го сгъсти. Сервираме салатата в чиния. Отгоре поливаме с останалия дресинг и балсамовия оцет.

No comments yet, be the first to leave one!

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*