- Отнема общо
- 30 mins
- Трудност
- Средно
- Порции
- 3 people
- Вид
- Основно
- Рецепта от
- От
- July 26, 2016
- 400 гр
- Пилешки гърди
- 100 гр
- Брашно (тип 500)
- 120 гр
- Царевично брашно
- 209 ml
- Вода
- 1 пакетче
- Бакпулвер
- 200 гр
- Захар
- 100 ml
- Ябълков оцет
- 20 ml
- Соев сос
- 1 с. л.
- Червен пипер
- 2 щипки
- Сол
Чудили ли сте се как се приготвя прочутото пиле в сладко-кисел сос от китайските ресторанти? Отговорът е: с евтини продукти, които са лесни за намиране.
Ако искате да направите най-сочното печено пиле:
- Нарязване на пилешкото месо. Нарязваме гърдите на кубчета. Парчетата трябва да не са прекалено големи, защото ще останат сурови в сърцевината си, а това е недопустимо за пилешко месо. След това ги овкусяваме със солта.
- Приготвяне на панировката. Смесваме по 100 гр. от двата вида брашно и добавяме бакпулвера. При непрекъснато бъркане на тънка струя сипваме водата в сместа. Целта е да се получи гъста и лепкава смес.
- Приготвяне на пилето. Овалваме парчетата пилешко в панировка, като се стараем да поемат добре от сместа. Оставяме ги настрана, за да сме сигурни, че панировката ще полепне добре, а през това време приготвяме соса.
- Приготвяне на сладко-киселия сос. В купа сипваме захарта, водата, оцета, соевия сос, червения пипер и 20 гр. царевично нишесте. Бъркаме, докато захарта не се разтвори във водата. След това слагаме сместа в тиган или тенджера и редуцираме (варим на слаб котлон), докато се получи гъст и лепкав сос.
- Пържене на пилешкото. Взимаме парче пиле и го потапяме в мазнина. Хубаво е тя да е загрята до около 150 градуса. Това означава, че когато започнем да пържим, около пилешкото трябва да се образуват малки балончета. Освен това месото не трябва да подскача много в мазнината. Много хора правят грешката да пържат в прекалено загрята мазнина. Така панировката изгаря отвън, а вътре продуктът остава суров. След като извадим пилешките хапки е желателно да ги сложим на решетка, за да станат хрупкави от всички страни.
- Сглобяване на ястието. Накрая може да залеем пилешкото със сладко-киселия сос или да оставим соса отстрани - топейки толкова, колкото искаме.
No comments yet, be the first to leave one!