- Отнема общо
- 65 mins
- Време на готвене
- 20 mins
- Трудност
- Средно
- Порции
- 4 people
- Вид
- Супа
- Рецепта от
- От
- August 1, 2016
- 200 гр
- Кайма
- 100 гр
- Ориз
- 1 1/2 литра
- Вода
- 100 гр
- Кисело мляко
- 1 брой
- Яйце
- 1 брой
- Морков
- 1 брой
- Зелена чушка
- 1 брой
- Домат
- 1 глава
- Кромид лук
- 2 стръка
- Магданоз
- 4 щипки
- Сол
- 2 щипки
- Черен пипер
- 20 ml
- Олио
Какво по-вкусно от домашно приготвена супа топчета от ориз и кайма.
- Приготвяне на каймата. Сваряваме половината от ориза, но не изцяло. Целим да бъде полуготов. Изчакваме го да изстине и добавяме каймата. Омесваме ги заедно, с една щипка сол и една щипка черен пипер. Оставяме каймата да отлежи за двайсетина минути и я оформяме на равни по големина топчета. Размерът зависи от предпочитанията. Но е добре да бъдат малки, защото при варенето ще набъбнат.
- Задушаване на зеленчуците. В тенджера със загрято олио на средно силен котлон запържваме морковите, нарязани на кубчета. След минута добавяме нарязания на дребно лук и едро нарязаните чушки. Овкусяваме ги с една щипка сол и една щипка черен пипер. Задушаваме зеленчуците за още две-три минути.
- Варене на супата. Добавяме в тенджерата хладка до студена вода, около литър и половина. Варим за 20 минути. Добавяме и останалата част от суровия ориз. Оставяме го да поври за още десет минути. Добавяме топчетата в тенджерата и варим за нови десет минути или до омекването на ориза. Около пет минути преди да свалим от котлона, добавяме обеления и нарязан на ситни кубчета домат.
- Застройване на супата. В купа разбиваме яйцето и киселото мляко. След като свалим супата от котлона, започваме да застройваме. За да не се пресече яйцето, застройката става, като при сместа добавяме лъжичка от бульона на супата и разбъркваме. Това се повтаря три или четири пъти, за да темперираме еднакво двете смеси. След като температурата на застройката отговаря на температурата на супата, я добавяме в тенджерата.
- Сервиране. Поръсваме вече готовата и застроена супа с магданоза и опитваме, за да сме сигурни, че е добре подправена. При необходимост, добавяме още сол.
No comments yet, be the first to leave one!