Супа топчета от ориз и кайма

Отнема общо
65 mins
Време на готвене
20 mins
Трудност
Средно
Порции
4 people
Вид
Супа
Рецепта от
От
200 гр
Кайма
100 гр
Ориз
1 1/2 литра
Вода
100 гр
Кисело мляко
1 брой
Яйце
1 брой
Морков
1 брой
Зелена чушка
1 брой
Домат
1 глава
Кромид лук
2 стръка
Магданоз
4 щипки
Сол
2 щипки
Черен пипер
20 ml
Олио
Супа топчета от ориз и кайма

Какво по-вкусно от домашно приготвена супа топчета от ориз и кайма.

Готвар, рецепта - Супа топчета от ориз и кайма

  1. Приготвяне на каймата. Сваряваме половината от ориза, но не изцяло. Целим да бъде полуготов. Изчакваме го да изстине и добавяме каймата. Омесваме ги заедно, с една щипка сол и една щипка черен пипер. Оставяме каймата да отлежи за двайсетина минути и я оформяме на равни по големина топчета. Размерът зависи от предпочитанията. Но е добре да бъдат малки, защото при варенето ще набъбнат.
  2. Задушаване на зеленчуците. В тенджера със загрято олио на средно силен котлон запържваме морковите, нарязани на кубчета. След минута добавяме нарязания на дребно лук и едро нарязаните чушки. Овкусяваме ги с една щипка сол и една щипка черен пипер. Задушаваме зеленчуците за още две-три минути.
  3. Варене на супата. Добавяме в тенджерата хладка до студена вода, около литър и половина. Варим за 20 минути. Добавяме и останалата част от суровия ориз. Оставяме го да поври за още десет минути. Добавяме топчетата в тенджерата и варим за нови десет минути или до омекването на ориза. Около пет минути преди да свалим от котлона, добавяме обеления и нарязан на ситни кубчета домат.
  4. Застройване на супата. В купа разбиваме яйцето и киселото мляко. След като свалим супата от котлона, започваме да застройваме. За да не се пресече яйцето, застройката става, като при сместа добавяме лъжичка от бульона на супата и разбъркваме. Това се повтаря три или четири пъти, за да темперираме еднакво двете смеси. След като температурата на застройката отговаря на температурата на супата, я добавяме в тенджерата.
  5. Сервиране. Поръсваме вече готовата и застроена супа с магданоза и опитваме, за да сме сигурни, че е добре подправена. При необходимост, добавяме още сол.

No comments yet, be the first to leave one!

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*