- Отнема общо
- 65 mins
- Време на готвене
- 30 mins
- Трудност
- Средно
- Порции
- 3 people
- Вид
- Основно
- Рецепта от
- От
- August 2, 2016
- 200 гр
- Зелени маслини
- 200 гр
- Ориз
- 150 гр
- Маслини тип стафида
- 1 глава
- Кромид лук
- 1 брой
- Морков
- 100 ml
- Бяло вино
- 50 ml
- Олио
- 5 стръка
- Магданоз
- 2 скилидки
- Чесън
- 5 щипки
- Сол
- 3 щипки
- Червен пипер
- 3 щипки
- Черен пипер
- 10 гр
- Краве масло
Хапва ви се непретенциозно, но вкусно ястие? Ризото с маслини е правилната рецепта.
Друго предложение за ризото:
- Направа на бульон. Хубавото ризото трябва задължително да се полива с топъл бульон. Понякога обаче направата на такъв отнема много усилия, продукти и време. Бульонът, който ще приготвим в тази рецепта, няма да струва нищо, ще бъде бърз за съставяне и изключително лесен. Нарязваме лука на полумесеци, моркова на кубчета, чесъна и маслините на кръгчета. В тенджера слагаме само обелките и „дупетата“ от морковите и лука, дръжките от магданоза, обелките от чесъна, дори костилките от маслините. Зеленчуците ще задушим по-късно със самото ризото. В тенджерата прибавяме и 3 щипки сол, черният и червен пипер. Заливаме с литър и половина студена вода и слагаме на максимално силен котлон. Варим 20 минути след завиране.
- Запържване. В голям тиган или тенджера запържваме лука и морковите на средносилен котлон за около 2 минути. Хубаво е да се предвиди по-голям съд, който да може да побере всички продукти, както и ориза, който ще набъбне. Към морковите и лука добавяме ориза, маслините и чесъна. Запържваме за около 1 минута.
- Варене. Към запържения ориз добавяме бялото вино. Задушаваме с виното около 1 минута. После добавяме един черпак от врелия зеленчуков бульон и бъркаме енергично. Първите 2 минути варим ориза на силен огън, след това намаляваме на слаб. След като изври бульонът, слагаме нов. Важно е оризът да се бърка непрекъснато, за да пусне нишестето си и да стане кремав. Готвим докато оризът не стане готов според нашите предпочитания. Това трябва да стане за около 20 - 25 минути, но варира според марката и сорта ориз.
- Сглобяване. Махаме ризотото от котлона. Добавяме студено масло и поръсваме с нарязан на ситно магданоз.
No comments yet, be the first to leave one!