Ризото с маслини

Отнема общо
65 mins
Време на готвене
30 mins
Трудност
Средно
Порции
3 people
Вид
Основно
Рецепта от
От
200 гр
Зелени маслини
200 гр
Ориз
150 гр
Маслини тип стафида
1 глава
Кромид лук
1 брой
Морков
100 ml
Бяло вино
50 ml
Олио
5 стръка
Магданоз
2 скилидки
Чесън
5 щипки
Сол
3 щипки
Червен пипер
3 щипки
Черен пипер
10 гр
Краве масло
Ризото с маслини

Хапва ви се непретенциозно, но вкусно ястие? Ризото с маслини е правилната рецепта.

Готвар, рецепта - Ризото с маслини

Друго предложение за ризото:

Гъбено ризото с лимоново масло

  1. Направа на бульон. Хубавото ризото трябва задължително да се полива с топъл бульон. Понякога обаче направата на такъв отнема много усилия, продукти и време. Бульонът, който ще приготвим в тази рецепта, няма да струва нищо, ще бъде бърз за съставяне и изключително лесен. Нарязваме лука на полумесеци, моркова на кубчета, чесъна и маслините на кръгчета. В тенджера слагаме само обелките и „дупетата“ от морковите и лука, дръжките от магданоза, обелките от чесъна, дори костилките от маслините. Зеленчуците ще задушим по-късно със самото ризото. В тенджерата прибавяме и 3 щипки сол, черният и червен пипер. Заливаме с литър и половина студена вода и слагаме на максимално силен котлон. Варим 20 минути след завиране.
  2. Запържване. В голям тиган или тенджера запържваме лука и морковите на средносилен котлон за около 2 минути. Хубаво е да се предвиди по-голям съд, който да може да побере всички продукти, както и ориза, който ще набъбне. Към морковите и лука добавяме ориза, маслините и чесъна. Запържваме за около 1 минута.
  3. Варене. Към запържения ориз добавяме бялото вино. Задушаваме с виното около 1 минута. После добавяме един черпак от врелия зеленчуков бульон и бъркаме енергично. Първите 2 минути варим ориза на силен огън, след това намаляваме на слаб. След като изври бульонът, слагаме нов. Важно е оризът да се бърка непрекъснато, за да пусне нишестето си и да стане кремав. Готвим докато оризът не стане готов според нашите предпочитания. Това трябва да стане за около 20 - 25 минути, но варира според марката и сорта ориз.
  4. Сглобяване. Махаме ризотото от котлона. Добавяме студено масло и поръсваме с нарязан на ситно магданоз.

No comments yet, be the first to leave one!

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*