- Отнема общо
- 60 mins
- Време на готвене
- 30 mins
- Трудност
- Средно
- Порции
- 5 people
- Вид
- Основно
- Рецепта от
- От
- August 6, 2016
- 3 щипки
- Черен пипер
- 4 щипки
- Червен пипер
- 4 щипки
- Сол
- 6 броя
- Яйца
- 70 ml
- Олио
- 3 скилидки
- Чесън
- 1 глава
- Кромид лук
- 300 гр
- Овче сирене
- 600 гр
- Чушки
- 800 гр
- Домат
Нека разнообразим традиционното българско ястие така, че да запазим духа му и да подсилим вкуса.
Ако пък Ви се хапва месо:
- Белене на чушките. Препоръчително е чушките и доматите да бъдат обелени. Чушките изпичаме на висока температура. Може да използвате скара, чушкопек, фурна. Най-лесно и бързо става във фурната. Слагаме чушките в намазнена тава, увеличаваме на максимални градуси. За около 20 минути на 250 градуса те ще са готови. След като ги извадим от фурната, поставяме ги в подходящ съд и ги задушаваме с найлонова торбичка или стреч фолио за около 5 минути. Така по-лесно ще отделим люспата от месестата част.
- Белене на доматите. Най-лесният начин за белене на домати е като на "дупетата" им издълбаем малко хиксче. След това ги слагаме във вряща вода за около 20 секунди, а след тази процедура веднага ги потапяме в студена. По този начин люспата ще се отдели много лесно. Ако разполагате с остра белачка за картофи, можете да ги обелите и с нея.
- Задушаване. В голям тиган или тенджера слагаме нарязания на ситно лук, чесън и цялата мазнина. Задушаваме ги на слаб котлон за около 2 минути. Добавяме обелените и нарязани на кубчета чушки и засилваме котлона до средно силен. Пържим още около 3-4 минути.
- Добавяне на доматите. След като чушките, лукът и чесънът са се запържили към тях добавяме обелените и нарязани на кубчета домати. Смесваме продуктите добре и оставяме на силен огън, като разбъркваме периодично. Водата от доматите трябва да се изпари за около 20 минути на силен огън.
- Завършване на ястието.След като водата е започнала да извира, слагаме начупеното сирене и последователно яйцата. След като сложим яйцата разбъркваме енергично. Сваляме от котлона след като сместа се сгъсти.
No comments yet, be the first to leave one!