- Отнема общо
- 15 mins
- Време на готвене
- 5 mins
- Трудност
- Лесно
- Порции
- 4 people
- Вид
- Хляб
- Рецепта от
- От
- April 15, 2017
- 1 пакет
- Бутер тесто
- 50 гр
- Масло
- 1 брой
- Жълтък
- 5 щипки
- Морска сол
- 5 щипки
- Сусам
Сигурно всеки от нас е чувал поговорката, че българинът не сяда на масата без хляб. Това може и да не е най-полезното от здравословна гледна точка поведение, но със сигурност е доста вкусно. Особено ако хлябът е прясно изпечен в собствената ни фурна. Тогава в цялата кухня се носи аромат на току-що извадено от фурната тесто. Да, ние знаем колко труд е необходим, за да си направите домашен хляб, но в същото време милеем за аромата на печен хляб на трапезата си. Ето защо измислихме компромисен вариант. Създадохме рецепта за бързи гризини със семена, морска сол и масло. Ароматът им превръща обикновеното ядене в наслада за сетивата. В същото време гризините са една идея по-полезни от хляба, защото са леки и хрупкави.
Мммм бутер тесто!
Освен това формата и съдържанието на гризините ги прави прекрасна идея за оползотворяване на останало от предишни готвения излишно бутер тесто. особено, ако е на малки парчета.
Ако пък имате цял нов пакет, може да се замислите да опитате и още една рецепта – тарт с козе сирене и ягоди.
- Точене. Хубаво е, когато работим с бутер тесто то да бъде леко отпуснато, но въпреки това студено. Режем 1 лист бутер тесто на 4 еднакви части. Всяка част от тестото разточваме добре. Трябва дебелината на разточения лист да е около половин сантиметър.
- Оформяне на гризините. С помощта на нож за пица изрязваме дълги къси лентички. Хващаме всяка лентичка за двата края и я усукваме.
- Поготовка на останалите продукти. Разтапяме маслото за няколко секунди в микровълнова фурна, разбиваме жълтъка.
- Печене. Подреждаме гризините в тава с хартия за печене. Добре е да не са плътно една до друга, защото ще се слепят при печене. Оставяйте поне два пръста разстояние. Намазваме обилно с масло и жълтък. Отгоре поръсваме със семената, сусама и солта. Печем на предварително загрята на 220 градуса фурна за около 5 минути.
- Сервиране. Гризините са подходящи както като допълнение на основното ястие, така и за акомпанимент на салати и предястия. Изключително добре си подхождат с прошуто и плато сирена, придружени с хубаво вино.
No comments yet, be the first to leave one!