Гювеч със свинско, картофи и бира

Отнема общо
130 mins
Време на готвене
10 mins
Трудност
Лесно
Порции
6 people
Вид
Основно
Рецепта от
От
1 брой
Свински гърди до 1 кг
1 кг
Картофи
2 броя
Морков
1 глава
Кромид лук
4 скилидки
Чесън
250 ml
Бира
250 ml
Вода
5 щипки
Сол
4 щипки
Черен пипер
4 щипки
Чубрица
4 щипки
Червен пипер
2 щипки
Чили пипер
50 ml
Олио
Гювеч със свинско, картофи и бира

Може дълго време да спорим дали гювечът със свинско, картофи и бира е класическо българско ястие или не. Такъв вид задушени зеленчуци с месо се срещат почти в целия свят. Въпреки това готвенето в глинени гювечета си остава една от най-емблематичните български техники в кулинарията. Особено българско словосъчетание е гювеч със свинско!

Глиненият съд

Той помага на месото и зеленчуците да станат изключително меки, сочни и ароматни. Най-хубавото на такъв вид готвене е, че не отнема много време над печката. Оставяме глинения съд във фурната и той върши цялата работа.

Гювеч със свинско

Ние от Готвар сме почитатели на сочния гювеч със свинско

Нали не смятате, че такова благоуханно и крехко ястие не се нарежда сред личните ли фаворити за стабилна вечеря? Разбира се, че имаме още две разновидности на гювеч със свинско! Изпробвайте всички и намерете своя фаворит сред тях. Тук може да видите рецептите ни за:

Гювече с боб и ребърца

Печен свински джолан със зеленчуков гювеч

Крехки свински пържоли с царевица и грах

Пълнена свинска плешка със сушени кайсии и сини сливи

 

  1. Запечатване на месото. Намазваме месото с олиото, поръсваме отгоре обилно сол и черен пипер. Запържваме на силен котлон месото от всички страни, докато се запечати добре. Запечатването е термин в кулинарията, в който месо се слага на много силна температура, за да хване загар от всички страни. Така при печенето, соковете на месото остават вътре в него и то става сочно и меко.
    1989
  2. Рязане. Режем морковите, лука и картофите на едро, чесъна оставяме цял. Хубаво е парчетата да са с големина около 2 см. Слагаме всички зеленчуци на дъното на гювеча. Имайте предвид, че това е селска манджа и няма значение как сте нарязали зеленчуците, дори да ги сложите цели, те пак ще станат неимоверно вкусни.
    1990
  3. Печене. Подправяме зеленчуците с всички подправки и объркваме добре. Върху тях изливаме бирата и водата. Накрая слагаме парчето запечатано месо. Хубаво е водата да покрива месото поне до половината. Печем на 200-градусова фурна за около 2 часа. Винаги, когато готвим в глинен съд, трябва първоначално фурната да е студена, за да не се спука съдът от прекалената амплитуда в температурата. Слагаме гювеча в студената фурна, пускаме я на 200 градуса и когато тя загрее достатъчно, засичаме 2 часа.
    1990
  4. Сервиране. Въпреки че месото се разпада и нямате търпение да го пробвате, не забравяйте, че то трябва да "почине" след печене. Оставете го на дъска или в чиния за минимум 10 минути след печенето, така соковете му ще се разпределят правилно във вътрешността му и то ще бъде още по-сочно.

No comments yet, be the first to leave one!

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*