Икономични арменски сладки с локум

Отнема общо
60 mins
Време на готвене
30 mins
Трудност
Средно
Порции
10 people
Вид
Десерт
Рецепта от
От
1 ч. л.
Сода
3 ч. ч.
Брашно
1 ч. ч.
Вода
1 ч. ч.
Олио
2 кутии
Локум
150 гр
Пудра захар
1 щипка
Сол
1 пакетче
Ванилия
Икономични арменски сладки с локум

Първата асоциация на повечето хора, когато чуят думата десерт е нещо пищно, направено с много и скъпи продукти. Както казва баба – с пари всеки може, трудното е от нищо да направиш нещо. Иначе казано, майсторството в кулинарията е да създадем нещо изключително вкусно и питателно, без да използваме продукти на стойност десетки левове. Ето защо решихме да Ви покажем рецепта за икономични арменски сладки с локум. Те са хрупкави отвън, леко кремави отвътре, сладки и изключително лесни за правене. Честно казано, няма нито една основателна причина да не се захващате веднага със забъркването им.

Бонус:

Ще разберете какво е парено тесто и как да го приготвяте. Оставете диетите за някой друг ден, защото тази рецепта е най-удобният случай да поработите над кулинарните си умения! Предстои да се запознаете с лесна и полезна техника, която впоследствие да инкорпорирате при приготвянето на други десерти или тестени изделия!

Предварителен съвет за приготвяне на арменски сладки:

Когато замесваме твърдо тесто, като това за арменски сладки, смесването на различните съставки трябва да става при постоянно бъркане. Това е един от етапите на готвене, който изглежда толкова лесен, че може да го поверим дори и на деца. В същото време обаче правилното замесване на тестото е ключът към успешните сладки, затова трябва да сме абсолютно сигурни, че няма да допуснем глупави грешки. Действително самото бъркане не крие никаква неподозирана сложност, но пък уредите, които използваме за целта, могат да ни изиграят лоша шега. Задължително при бъркане трябва да се използва дървена (или метална шпатула), но в никакъв случай тел, защото тогава има опасност тестото да не се получи хомогенно, а на бучки. Пластмасовата лъжица също не е добра идея, защото може да се счупи, тъй като тестото е твърдо.

Икономични арменски сладки с локум

За феновете на бързите и лесни дребни сладки, препоръчваме също и шоколадови трюфели.

Пържен сладолед с малинов сос

  1. Направа на тестото. Този метод за приготвяне на тестото се казва парено тесто. В тенджера на силен котлон слагаме водата, олиото и солта. Изчакваме докато сместа заври. През това време пресяваме брашното. Когато сместа заври, я дръпваме от котлона и в тенджерата добавяме пресятото брашно и содата при непрекъснато бъркане с дървена или метална шпатула. Разбъркваме добре докато се получи гладко тесто, което можем да манипулираме с ръце.
    2342
  2. Оформяне на сладките. Всяко парче локум режем на 4 равни парчета. Докато тестото е още топло, оформяме малко кръгче, в центъра на което слагаме парче локум. Накрая оформяме малка топчица. Тъй като от това количество продукти стават доста сладки, Ви препоръчваме да имате помощник на този етап.
    2343
  3. Печене. Редим сладките в тава, постлана с хартия за печене. Печем ги в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 25-30 минути или докато добият кафеникав цвят на повърхността.
    2344
  4. Поръсване. Смесваме ванилията и пудрата захар и разбъркваме добре. Докато сладките са още топли (но не горещи, защото захарта ще се разтопи по тях) овалваме всяка сладка в пудрата захар.

No comments yet, be the first to leave one!

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*