- Отнема общо
- 20 mins
- Време на готвене
- 10 mins
- Трудност
- Средно
- Порции
- 2 people
- Вид
- Десерт
- Рецепта от
- От
- April 26, 2017
Кой не обича хубав, плътен и добре издържан десерт? Проблемът на повечето десерти е, че отнемат твърде много време за приготвяне и обикновено носят след себе си голям брой съдове за миене. Е, ние пък решихме да Ви покажем много бърз, лесен и вкусен десерт – карамелизирани плодове със сладолед. И дори не си помисляйте, че този десерт е твърде обикновен! Добавените от нас аромати, ще заведат вкусовите Ви рецептори на дискотека днес.
Забележка:
Хубаво е в рецептата да използвате зелена кисела ябълка, тя ще даде нужната свежест и ще балансира останалите сладки компоненти.
За почитателите на плодови десерти, можем също да предложим и плодова салата с фреш от грейпфрут или сорбе от лайм и зелен чай.
Ако искате сладоледът да е героят на вашия десерт, опитайте да си приготвите лесна сладоледена торта с три съставки. За малко по-напредналите в кухнята, препоръчваме рецепта за пържен сладолед с малинов сос.
- Задушаване на ябълката. Тъй като ябълката е по-твърда от банана, на нея и е необходимо повече време за готвене - ето защо започваме с нея. Обелваме я и режем кубчета с големина около 1 см, слагаме ги в тиган на средно силен огън и добавяме вътре маслото. Задушаваме за около 3-4 минути, докато ябълката омекне. Не е нужно да става на пюре, просто леко да омекне.
- Карамелизиране на плодовете. Нарязваме бананите на парчета с дължина около 2-3 см. Добавяме и тях в ригана. Веднага след като сме сложили бананите, добавяме захарта, канелата, ванилията и сока от портокала. Разбъркваме добре и чакаме цялата течност да се изпари и захарта да карамелизира плодовете.
- Фламбиране. Фламбирането е процес на запалване (най-често на алкохол). Целта е в ястието да остане само аромата на питието, но не и алкохол. След като в тигана не е останала течност и плодовете са придобили приятен карамелен загар, усилваме тигана и добавяме рома. Ако сме на котлон с газ, просто накланяме тигана и от изпаренията алкохолът в тигана ще се запали. Ако използвате друг вид котлон, просто запалете клечка кибрит или запалка над тигана и парите ще запалят алкохола. Не се притеснявайте, процедурата изглежда по-страшна отколкото е. Пламъкът ще загасне от само себе си, след като алкохолът в него изгори.
- Сервиране. Сервираме десерта още топъл, върху него добавяме топка ванилов сладолед.
No comments yet, be the first to leave one!