Сорбе от лайм и зелен чай

Отнема общо
180 mins
Време на готвене
30 mins
Трудност
Лесно
Порции
4 people
Вид
Десерт
Рецепта от
От
4 стръка
Мента
1 торбичка
Зелен чай
150 ml
Вода
150 гр
Захар
3 броя
Лайм
Сорбе от лайм и зелен чай

Tопло е! Има много начини за разхлаждане през летните жеги. Един от тях е чрез храната, която ядем. Сорбе от лайм и зелен чай е невероятно разхлаждащ и освежаващ десерт, който не оставя чувство за подуване на стомаха.

Най-просто казано сорбето е десерт с подсладена вода и някакъв плодов сок или пюре. В големия каталог от разновидности към него се добавя и алкохол. [1]

В тази рецепта сме се въздържали да слагаме елементи като плодове и алкохол поради две основни причини:

  • Алкохолът има по-ниски градуси на замръзване, което от своя страна ще увеличи многократно времето за приготвяне на десерта. Също така, когато сложим алкохол в ястие, в което няма топлинна обработка, яденето става неподходящо за деца. А как да лишим децата от този разхлаждащ десерт?

  • Наличието на плодове и подсладен сироп прави десерта твърде тежък и прекалено сладък. За това ние сме избрали да приготвим лек, не толкова сладък, но много освежаващ десерт.

Готвар - Сорбе от лайм и зелен чай

Друго предложение за плодов десерт:

Плодова салата с фреш от грейпфрут

Или разгледайте останалите специални домашно приготвяни напитки от тук.

  1. Направа на захарния сироп. В тенджерка смесваме захарта с водата. Изчакваме сместа да се затопли и разбъркваме няколко пъти, докато захарта се разтвори напълно. След това слагаме торбичката със зелен чай и накъсаните стръкове мента, запарваме сместа и я оставяме да изстине. Важно е да не късаме прекалено на дребно ментата, както и да не я мачкаме, тъй като в нея има горчива нотка и при прекомерна обработка, тя ще развали ястието. Изчакваме сместа да се охлади добре. След което махаме торбичката с чай и стръковете мента.
  2. Фреш от лайм. Докато се охлажда захарният сироп със зелен чай, правим фреш от лаймовете. Ако нямаме машина за фреш, преди да изстискаме сока е хубаво да намачкаме лаймовете цели. Така сокът от тях ще излезе много по-лесно.
  3. Смесване на сиропа с лайма. След като захарният сироп с мента и зелен чай се е охладил, смесваме фреша от лайм със сиропа и слагаме сместа във фризера. На всеки 30 минути го отваряме и разбъркваме сорбето. Това се прави, за да не остават големи кристали в десерта.
  4. Ако случайно Ви остане сорбе за следващия ден или нямате нерви и време да го разбърквате на всеки 30 минути, може да го оставите във фризера без да се ангажирате с бъркане. След като го извадите обаче е добре да го минете през блендър или по-мощен пасатор, за да отстраните големите кристали, образували се в него. **Времето, което сме дали в рецептата е относително и зависи от силата на Вашия фризер.

No comments yet, be the first to leave one!

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*