- Отнема общо
- 30 mins
- Време на готвене
- 7 mins
- Трудност
- Лесно
- Порции
- 4 people
- Вид
- Напитка
- Рецепта от
- От
- July 28, 2018
В тази рецепта сме решили да ви разкрием всички тънкости при приготвянето на освежаваща домашна лимонада. Самото изпълнение на рецептата е много лесно, но има детайли, в които трябва да внимаваме, за да се получи крайният ефект зашеметяващ.
Първа тънкост при приготвянето на освежаваща домашна лимонада – лимонената кора.
По-голямата част от ароматите на самия лимон се крият в неговата кора. За това при направата на нашата домашна лимонада е задължително да извлечем възможно най-много аромати от кората. Повечето хора се притесняват да готвят с кората на цитрусите, заради възможното наличие на нитрати или други вещества, с които плодовете може да са третирани. Вместо да се ограничавате в използването на цитрусовите обелки, ние ви съветваме да отделяте една идея повече време в тяхното измиване. Повечето продукти, с които се обработват лимоните и портокалите, могат да се измиват с нормална на градуси и налягане течаща вода. За да извлечем максимума от аромата на лимоновата кора, ще използваме техника за направата на домашен чай. Ако сте решили да борите летните жеги с топъл чай, можете да продължите да четете рецептата, ще помогне и на вас. Както се казва – с един лимон и чай, и лимонада.
Втора тънкост при приготвянето на освежаваща домашна лимонада – лимоновият сок.
Лимоновият сок сам по себе си е много освежаващ! В по-големи количества обаче би могъл да развали вкуса на лимонадата. Ето защо е нужно да използваме подсладител, който да балансира неговата киселина. В нашата рецепта сме избрали да ползваме домашен пчелен мед. За разлика от обикновената захар, домашният пчелен мед се усвоява много по-добре от организма. И освен това носи редица ползи за организма ни. Главната причина за използването на мед в рецептата за освежаваща домашна лимонада обаче остава неговият специфичен аромат, който си подхожда идеално с аромата на лимон. Казано по-просто лимонът и медът са много по-добри приятели от лимона и захарта.
Съвет при приготвянето на освежаваща домашна лимонада:
Тази домашна лимонада изключително добре си подхожда със свежи летни билки като маточина и мента.
А оттук можете да разгледате нашите предложения за разхлаждащи летни напитки:
- Подготовка на продуктите. Както вече споменахме , измиваме добре самия лимон. Първо настъргваме кората, като се стараем да не настържем бялата му част, защото е много горчива. След като настържем кората, изцеждаме лимоновия сок.
- Направа на запарката. В чайник или друг подходящ съд за варене наливаме водата. В момента, в който тя заври слагаме настърганата лимонова кора. Варим 1-2 минути и сваляме от котлона. Добавяме меда и разбъркваме добре, докато се разтвори напълно в течността. Оставяме настрани запарката, за да се охлади (най-добре в хладилник или фризер).
- Смесване на лимонадата. Когато запарката от лимонова кора и мед се е охладила, доливаме при нея лимоновия сок и разбъркваме добре. Отцеждаме лимонадата от кората и евентуално от попаднали семки. Препоръчително е да се сервира в компанията на много лед, мента или маточина.
No comments yet, be the first to leave one!