- Отнема общо
- 200 mins
- Време на готвене
- 30 mins
- Трудност
- Средно
- Порции
- 7 people
- Вид
- Основно
- Рецепта от
- От
- January 12, 2018
- 1 брой
- Свински джолан около 1 кг
- 1 кг
- Картофи
- 2 броя
- Морковa
- 2 глави
- Кромид лук
- 4 щипки
- Сол
- 2 щипки
- Черен пипер
- 1 брой
- Карамфил
- 1 брой
- Дафинов лист
- 1 щипка
- Кимион
- 100 ml
- Бира
Коледа наближава, а с нея и семейните преяждания и претрупани софри. Сигурно вече се чудите как да впечатлите семейството и близките си с бюджетна вечеря за Коледа. Силно ви препоръчваме да приготвите печен джолан с хрупкава кожа. Свинският джолан на пръв поглед е доста непретенциозно ястие. Но с правилната техника ще се превърне в звездата на вечерта. Нашият съвет е да сервирате целия джолан на масата заедно със зеленчуците, с които се е задушавал и всеки сам да си взема. Повярвайте така семейната вечеря става много по-вкусна.
Ако сте почитатели на месото от джолан,
…но търсите разнообразна техника за приготвяне с интересен и рядко срещан, но вълшебен вкус, може да хвърлите едно око на рецептата ни за свински джолан с бира, мед и горчица.
Ако пък много обичате хрупкавата коричка на месото, може да я направите и още по-ароматна и обаятелна, като я взаимствате от рецептата ни за свински гърди с хрупкава билкова коричка и картофи.
- Рязане на зеленчуците. Нарязваме картофите, морковите и лука на еднакви по размер кубчета – около 2 см. Въпреки че ястието ще се пече доста време, е добре зеленчуците да не са нарязани на много едро. Така те ще поемат повече от соковете, които отделя месото, и ще се превърнат в ароматна и вкусна каша.
- Подправяне на месото. Важно е да знаем, че винаги, когато печем голямо месо, то трябва да бъде добре подправено. Слагаме 4 щипки сол, 2 щипки черен пипер, една щипка кимион и един карамфил в купичка и ги разбъркваме добре. Сега е ред на нацепването на кожата. Взимаме много остър нож и правим хоризонтални и вертикални разрези по кожата на джолана. Целта е да се образуват квадратчета по кожата. Това действие има две важни функции – първо, когато натъркаме месото с подправките, то много по-добре ще ги абсорбира. Второ – мазнината от кожата ще се отдели много по-лесно при печенето. Така месото ще стане крехко, без да е прекалено мазно, а кожата ще стане хрупкава. Както вече споменахме, след като направим разрези по кожата на месото, натриваме добре всички подправки. Така месото ще стане крехко, без да е прекалено мазно, а кожата хрупкава.
- Печене. Слагаме зеленчуците на дъното на голяма тава или тенджера (с която можем да печем във фурната). Заливаме ги със 100 мл бира и 100 мл вода. Хубаво е течността почти да е покрила зеленчуците. Накрая поставяме вътре и джолана. Затваряме добре съда с алуминиево фолио или капак. Целта е парата, която се отделя от водата и бирата да не излиза при печене, а да спомогне готвенето на джолана. Времето за печене е относително и зависи както от фурната, така и от парчето месо. При нас задушаването отне 3 часа на 200-градусова фурна. Най-лесно можем да разберем, че месото е готово като хванем костта и размърдаме леко. Ако тя тръгне да се отделя, това означава, че месото е готово. Ако обаче костта все още стои добре закрепена за месото, това означава, че трябва още печене. След като месото се е задушило добре, го преместваме върху отделна тава. Включваме фурната на максимална степен и печем 15-тина минути или докато коричката стане хрупкава.
No comments yet, be the first to leave one!