Печен джолан с хрупкава кожа

Отнема общо
200 mins
Време на готвене
30 mins
Трудност
Средно
Порции
7 people
Вид
Основно
Рецепта от
От
1 брой
Свински джолан около 1 кг
1 кг
Картофи
2 броя
Морковa
2 глави
Кромид лук
4 щипки
Сол
2 щипки
Черен пипер
1 брой
Карамфил
1 брой
Дафинов лист
1 щипка
Кимион
100 ml
Бира
Печен джолан с хрупкава кожа

Коледа наближава, а с нея и семейните преяждания и претрупани софри. Сигурно вече се чудите как да впечатлите семейството и близките си с бюджетна вечеря за Коледа. Силно ви препоръчваме да приготвите печен джолан с хрупкава кожа. Свинският джолан на пръв поглед е доста непретенциозно ястие. Но с правилната техника ще се превърне в звездата на вечерта. Нашият съвет е да сервирате целия джолан на масата заедно със зеленчуците, с които се е задушавал и всеки сам да си взема. Повярвайте така семейната вечеря става много по-вкусна.

Печен джолан с хрупкава кожа

Ако сте почитатели на месото от джолан,

…но търсите разнообразна техника за приготвяне с интересен и рядко срещан, но вълшебен вкус, може да хвърлите едно око на рецептата ни за свински джолан с бира, мед и горчица.

Ако пък много обичате хрупкавата коричка на месото, може да я направите и още по-ароматна и обаятелна, като я взаимствате от рецептата ни за свински гърди с хрупкава билкова коричка и картофи.

Свински пържоли на бутилка

  1. Рязане на зеленчуците. Нарязваме картофите, морковите и лука на еднакви по размер кубчета – около 2 см. Въпреки че ястието ще се пече доста време, е добре зеленчуците да не са нарязани на много едро. Така те ще поемат повече от соковете, които отделя месото, и ще се превърнат в ароматна и вкусна каша.
    2652
  2. Подправяне на месото. Важно е да знаем, че винаги, когато печем голямо месо, то трябва да бъде добре подправено. Слагаме 4 щипки сол, 2 щипки черен пипер, една щипка кимион и един карамфил в купичка и ги разбъркваме добре. Сега е ред на нацепването на кожата. Взимаме много остър нож и правим хоризонтални и вертикални разрези по кожата на джолана. Целта е да се образуват квадратчета по кожата. Това действие има две важни функции – първо, когато натъркаме месото с подправките, то много по-добре ще ги абсорбира. Второ – мазнината от кожата ще се отдели много по-лесно при печенето. Така месото ще стане крехко, без да е прекалено мазно, а кожата ще стане хрупкава. Както вече споменахме, след като направим разрези по кожата на месото, натриваме добре всички подправки. Така месото ще стане крехко, без да е прекалено мазно, а кожата хрупкава.
    2653
  3. Печене. Слагаме зеленчуците на дъното на голяма тава или тенджера (с която можем да печем във фурната). Заливаме ги със 100 мл бира и 100 мл вода. Хубаво е течността почти да е покрила зеленчуците. Накрая поставяме вътре и джолана. Затваряме добре съда с алуминиево фолио или капак. Целта е парата, която се отделя от водата и бирата да не излиза при печене, а да спомогне готвенето на джолана. Времето за печене е относително и зависи както от фурната, така и от парчето месо. При нас задушаването отне 3 часа на 200-градусова фурна. Най-лесно можем да разберем, че месото е готово като хванем костта и размърдаме леко. Ако тя тръгне да се отделя, това означава, че месото е готово. Ако обаче костта все още стои добре закрепена за месото, това означава, че трябва още печене. След като месото се е задушило добре, го преместваме върху отделна тава. Включваме фурната на максимална степен и печем 15-тина минути или докато коричката стане хрупкава.
    2655

No comments yet, be the first to leave one!

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*