Постна разядка с булгур – Късър по ориенталски

Отнема общо
35 mins
Време на готвене
20 mins
Трудност
Лесно
Порции
4 people
Вид
Предястие
Рецепта от
От
3 с. л.
Зехтин
1 ч. ч.
Булгур
2 щипки
Черен пипер
1 с. л.
Сол
1 щипка
Лют пипер
1 с. л.
Доматена паста
1 глава
Кромид лук
5 броя
Кисели краставички
4 стръка
Пресен лук
1 връзка
Джоджен
1 връзка
Магданоз
1 връзка
Копър
20 ml
(по желание) Сос от нар (меласа)
Постна разядка с булгур – Късър по ориенталски

С нашата рецепта за постна разядка с булгур – Късър ще преоткриете ориенталска интерпретация на нашумялата напоследък салата Табуле. И двете ястия разчитат на полезния и богат на желязо магданоз за основа и свежест. И двете намират място за голямо количество булгур – зърнената култура, която представлява хранителната част от ястието.

В нашия късър обаче вместо свежи домати, добавяме доматена паста. Количеството магданоз в нашата постна разядка с булгур – Късър е по-малко отколкото това в салатата Табуле. За сметка на това обаче ние добавяме кисели краставички и зелен лук.

Ще си оближете пръстите! Едва ли ще срещнете по-хранително лакомство, с което да замените салатата или традиционните разядки, по време на пост.

Относно готвенето на булгур

Булгурът представлява преработени зрънца от твърда пшеница. Вече пакетираният булгур, който си купуваме от магазина, е преминал първична обработка. Той е леко първично варен, изсушен и наситнен (начупен на ситно). Тези предварителни обработки са особено съществени за булгура, който се използва в ориенталските рецепти – той е възможно най-ситен и изчистен от люспи. Неслучайно на турски се нарича индже булгур. Като “индже” означава мъничък, нежен, ситен.

За това булгурът изисква много малко време за термична обработка в домашната кухня. В нашия случай дори няма да бъде варен, а само накиснат във вряла вода. Когато попие водата, буглурът набъбва и омеква.

Забележка при приготвянето на постна разядка с булгур – Късър

В рецептата сме използвали две специфични съставки, които са характерни за ориенталската кухня: pul biber (пул бибер) и domates salçası (доматес салчасъ). Тези две съставки се откриват трудно на българския пазар. Ако обаче живеете в някой от близките до южната ни граница градове, вероятно бихте могли да откриете и двете специфични съставки в местно пазарче, гаражно магазинче или складче, зареждащо стока директно от Турция. Ако живеете в София – една малко по-щателна разходки из Женския пазар би следвало да ви свърши работа. Ако все пак предпочитате да разчитате на познати продукти, които откривате в шкафовете в кухнята, тук може да разберете особеностите на продуктите и нашите предложения с какво да бъдат заменени:

Пул бибер

Както и името подсказва, пул биберът е вид пипер. По-конкретно, това е лют червен пипер. Спецификата при него са лютите чушки, от които се получава (чрез ситно нарязване или накълцване). Лесно може да бъде заменен с обикновен лют червен пипер. Или още по-добре: с домашен лют червен пипер. Ако ви се намира леко изсушена червена люта чушка, може просто да я наситните (нарежете на ситно), като внимавате да изчистите семките. В краен случай, свежо червено чушле също ще свърши работа.

Ако искате да си приготвите домашен пул бибер, който да използвате занапред, можете да го постигнете. При изсушената наситнена люта чушка добавете съвсем малко зехтин. Не повече от една капка на 50 грама чушка. Така при съхранението домашният лют пипер ще придобие по-мек вкус, а при сушенето ще стане по-ароматна.

Доматес салчасъ

Отново няма да ви изненадаме, доматес салчасъ всъщност е много наситена доматена паста. За тези от нас, които имат спомен от много разпространените в кухнята на всяка домакиня продукти от “едно време”, може да имат предвид, че доматес салчасъ много силно напомня на старата доматена салца.

Доматес салчасъ има много наситен доматено-кисел вкус. Може да се замени с откриваемата във всеки супер маркет доматена паста в консервичка. Или с много сгъстен концентриран домашен доматен сос. Внимавайте при употребата на концентрирани продукти на доматена основа. Нашият съвет е, за да се застраховате срещу киселинен вкус, винаги да добавят поне по една малка щипка захар към доматените пюрета и пасти. Захарта ще убие киселинността.

Ако разполагате с пиперкова паста (biber salçası) и обичате люто, може да замените половината количество доматена паста с пиперкова паста. Но се стремете да запазвате посочените пропорции.

Последна особеност на всички ориенталски рецепти:

Пригответе се за продължително и упорито кълцане на ситно. В ориенталската кухня почти всички съставки – зеленчуци, подправки, меса и т.н. се режат на много ситни и дребни парченца. От една страна този процес е малко изтощителен и досаден, по време на готвене. Но от друга – по някакъв вълшебен начин ситно накълцаните продукти позволяват по-успешно смесване на вкусовете. Всяка съставка и подправка спира да бъде себе си и се превръща в комбинацията от всички налични продукти едновременно. Това е магията на готвенето.

Постна разядка с булгур - Късър по ориенталски

Може да опитате и другата ни постна рецепта с ориенталски привкус от тук: Постни сарми по ориенталски

  1. Приготвяне на булгура. 1 ч.ч. булгур се залива с 1 до 1 1/2 чаша вряла вода. Покриваме съда с кърпа, стар вестник или похлупак. Добре е да е кърпа или вестник, защото те позволяват на парата да излиза. Ако използваме капак или чиния, има риск булгурът да се овлажни и да стане на каша. Не е фатално, но ако можем да избегнем допълнително овлажняване, е по-добре. Оставяме похлупеният булгур с врялата вода настрана, за да попие. След 15-20 минути булгурът ще е попил цялата вода, в следствие на което ще е набъбнал и омекнал.
    3004
  2. Направа на запръжката. 1 глава кромид лук се нарязва на ситно. Лукът се осолява с щипка сол и се запържва на силен котлон в около 2-3 супени лъжици олио или зехтин. Може да добавите повече или по-малко мазнина, според предпочитанията. Когато лукът се запържи до златисто, към сместа добавяме 1 с.л. доматена паста и една щипка лют пипер. Разбъркваме и оставяме на котлона за около минута. Целта е сместа да се запържи и да се овкуси равномерно. Разбираме, че запръжката е готова, когато доматената паста се усвои от мазнината и течността стане хомогенна.
    3008
  3. Направа на сместа. Запръжката се добавя към набъбналия булгур (когато сме сигурни, че е попил цялата вода). Разбъркваме добре и опитваме на вкус. Добавяме още сол и две-три щипки черен пипер. Отново разбъркваме хубаво, за да се поемат равномерно вкусовете и ароматите. По желание и при възможност, тук може да добавите и сос от нар или да го замените с 1-2 чаени лъжички лимон.
    3003
  4. Добавяне на свежест. За финал към разядката се добавят ситно нарязани 1 стрък магданоз, 4 стръка зелен лук, 4-5 кисели краставички и 1 стрък пресен джоджен. Ако нямате пресен джоджен - заменете го с изсушен. Зелените продукти придават свежест на разядката. За това се добавят последни и след това се разбърква особено внимателно. Колкото по-малко ги намачкаме, толкова по-вкусна и свежа става разядката. Когато всичко се разбърка и поеме вкусовете и ароматите, разядката е готова за сервиране. Ако прекара една нощ в хладилника, само ще стане по-вкусна.
    3007

No comments yet, be the first to leave one!

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*