- Отнема общо
- 18 mins
- Време на готвене
- 10 mins
- Трудност
- Средно
- Порции
- 2 people
- Вид
- Основно
- Рецепта от
- От
- August 15, 2016
- 5 брой
- Яйца
- 2 броя
- Кромид лук
- 100 гр
- Кайма
- 60 гр
- Кашкавал
- 2 щипки
- Червен пипер
- 4 щипки
- Сол
- 1 стрък
- Пресен лук
Фритата всъщност е ”по-богатата” италианска “братовчедка”на омлета. При нея обаче яйцата не са преобладаващият продукт, а по-скоро “обединителят” на всички съставки в единно вкусово цяло. Най-често фритатата съдържа яйца, зеленчуци, както и някои традиционни италиански салами. Ние сме избрали да Ви покажем вкусна фритата с кайма и карамелизиран лук.
Вярва се, че приготвянето на фритата всъщност представлява омесване на наличните ни в хладилника или останалите от предишно готвене съставки, с яйца. Всичко това се запържва първо на тиган и за завършек – се запича във фурната.
Следващата рецепта е изключително подходяща за приготвяне през уикендите. Тя спокойно може да се консумира за закуска, обяд или за следобедна закуска – може да я ядете по всяко време на денонощието. А когато опитате следващото предложение, сигурни сме, ще го приготвяте доста често.
Добре направената фритата трябва да бъде твърда отвън и мека и кремообразна отвътре.
- Карамелизирайте лука в 1 чаена лъжица зехтин (олио). Не прекалявайте с мазнината, не искате да пържите лука, а да предотвратите залепването му. Дори да имате тефлонов тиган, ползвайте малко мазнина, така удължавате живота на съда. Добавете по една лъжичка сол и черен пипер. Лукът трябва да се карамелизира за около 7-8 минути на силен котлон. Внимавайте да не го загорите. Ако започне да изгаря по краищата, захлупете тигана с капак или сипете малко вода в него.
- След като лукът покафенее малко, се добавя каймата, накъсана на парченца. Гответе лука и каймата около 5 минути на средно силен котлон. Тук важното е каймата да не бъде напълно сготвена, за това не я накъсвайте на твърде ситни парченца.
- Докато каймата и лукът се задушават, разбъркайте яйцата със сол и черен пипер.
- Добавете разбитите яйца при лука и каймата. Разбъркайте добре и разпределете сместа равномерно в тигана. Намалете котлона на средна температура. Тук от значение е да бъркате сместа, докато тя не се сгъсти, така че само на повърхността да има течност, а страните да се отлепят.
- Поръсете фритатата с кашкавал и преместете тигана във фурна на 200 градуса на горен реотан за около 3-4 минути. За повече свежест, поръсете готовата фритата с пресен лук.
No comments yet, be the first to leave one!