Фритата с кайма и карамелизиран лук

Отнема общо
18 mins
Време на готвене
10 mins
Трудност
Средно
Порции
2 people
Вид
Основно
Рецепта от
От
5 брой
Яйца
2 броя
Кромид лук
100 гр
Кайма
60 гр
Кашкавал
2 щипки
Червен пипер
4 щипки
Сол
1 стрък
Пресен лук
Фритата с кайма и карамелизиран лук

Фритата всъщност е ”по-богатата” италианска “братовчедка”на омлета. При нея обаче яйцата не са преобладаващият продукт, а по-скоро “обединителят” на всички съставки в единно вкусово цяло. Най-често фритатата съдържа яйца, зеленчуци, както и някои традиционни италиански салами. Ние сме избрали да Ви покажем вкусна фритата с кайма и карамелизиран лук.

Вярва се, че приготвянето на фритата всъщност представлява омесване на наличните ни в хладилника или останалите от предишно готвене съставки, с яйца. Всичко това се запържва първо на тиган и за завършек – се запича във фурната.

Следващата рецепта е изключително подходяща за приготвяне през уикендите. Тя спокойно може да се консумира за закуска, обяд или за следобедна закуска може да я ядете по всяко време на денонощието. А когато опитате следващото предложение, сигурни сме, ще го приготвяте доста често.
Добре направената фритата трябва да бъде твърда отвън и мека и кремообразна отвътре.

Готвар, рецепта - Фритата с кайма и карамелизиран лук

  1. Карамелизирайте лука в 1 чаена лъжица зехтин (олио). Не прекалявайте с мазнината, не искате да пържите лука, а да предотвратите залепването му. Дори да имате тефлонов тиган, ползвайте малко мазнина, така удължавате живота на съда. Добавете по една лъжичка сол и черен пипер. Лукът трябва да се карамелизира за около 7-8 минути на силен котлон. Внимавайте да не го загорите. Ако започне да изгаря по краищата, захлупете тигана с капак или сипете малко вода в него.
  2. След като лукът покафенее малко, се добавя каймата, накъсана на парченца. Гответе лука и каймата около 5 минути на средно силен котлон. Тук важното е каймата да не бъде напълно сготвена, за това не я накъсвайте на твърде ситни парченца.
  3. Докато каймата и лукът се задушават, разбъркайте яйцата със сол и черен пипер.
  4. Добавете разбитите яйца при лука и каймата. Разбъркайте добре и разпределете сместа равномерно в тигана. Намалете котлона на средна температура. Тук от значение е да бъркате сместа, докато тя не се сгъсти, така че само на повърхността да има течност, а страните да се отлепят.
  5. Поръсете фритатата с кашкавал и преместете тигана във фурна на 200 градуса на горен реотан за около 3-4 минути. За повече свежест, поръсете готовата фритата с пресен лук.

No comments yet, be the first to leave one!

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*