- Отнема общо
- 90 mins
- Време на готвене
- 30 mins
- Трудност
- Средно
- Порции
- 2 people
- Вид
- Основно
- Рецепта от
- От
- August 25, 2016
- 1000 ml
- Вода
- 200 гр
- Бисерен ориз
- 2 броя
- Пилешки бутчета
- 2 броя
- Морков
- 1 глава
- Кромид лук
- 20 гр
- Масло
- 20 гр
- Олио
- 2 ч. л.
- Сол
- 3 щипки
- Червен пипер
- 1 щипка
- Черен пипер
Едно традиционно ястие, което винаги ще намира място на българската трапеза и ще се нарежда сред най-любимите домашния ястия на всички времена – класическо пиле с ориз.
Идея за интересен десерт:
- Варене на пилето. Варим пилешките бутчета в голяма тенджера на силен котлон. Пилешкото месо не се мие, преди термична обработка. Високата температура убива всички вредни бактерии и микроби от месото, а ако мием суровото месо, рискуваме всички микроби да се разпространят по мивката и около нея. Варенето отнема около 30 минути. Варенето на пилето има за цел не само да обработи термично месото, но и да произведе бульон, в който после да сварим ориза, вместо във вода. Така вкусът става по-наситен, а ястието – по-консистентно. За да стане още по-вкусен бульонът, можем при варенето на пилето да подправим със сол, както и да добавим в тенджерата обелките от морковите и най-горната люспа на лука (не обелката!).
- Рязане на зеленчуците. Белим морковите и лука. Нарязваме ги на кубчета, относително равни по големина.
- Запържване. В тиган със сгорещеното олио на силен котлон запържваме ориза. Задушаваме го около минута и при него добавяме морковите и лука. Запържваме ги заедно, като леко разбъркваме, докато зеленчуците омекнат. Тази стъпка прави ястието по-вкусно, но не е задължителна. Ако искате да се храните диетично, може да я пропуснете. Подправяме с една щипка червен пипер и солта.
- Сглобяване на ястието. В тава слагаме запържения ориз със зеленчуците. Добавяме около 600 мл от пилешкия бульон. За това ястие е добре съотношението между ориза и водата да е три към едно. Най-отгоре поставяме сварените пилешки бутчета. За да получим коричка или хрупкава кожа, мажем пилето с маслото и поръсваме всяко бутче с по една щипка червен пипер. Ако Ви остане масло, може да го добавите на парченца към ориза – на различни места в тавата. Поръсваме с черния пипер.
- Печене. Печем на предварително загрята на 180 градуса фурна за около 40 минути.
No comments yet, be the first to leave one!