Класическо пиле с ориз

Отнема общо
90 mins
Време на готвене
30 mins
Трудност
Средно
Порции
2 people
Вид
Основно
Рецепта от
От
1000 ml
Вода
200 гр
Бисерен ориз
2 броя
Пилешки бутчета
2 броя
Морков
1 глава
Кромид лук
20 гр
Масло
20 гр
Олио
2 ч. л.
Сол
3 щипки
Червен пипер
1 щипка
Черен пипер
Класическо пиле с ориз

Едно традиционно ястие, което винаги ще намира място на българската трапеза и ще се нарежда сред най-любимите домашния ястия на всички времена – класическо пиле с ориз.

продукти Готвар, рецепта - Класическо пиле с ориз

Идея за интересен десерт:

Малиново смути без захар

  1. Варене на пилето. Варим пилешките бутчета в голяма тенджера на силен котлон. Пилешкото месо не се мие, преди термична обработка. Високата температура убива всички вредни бактерии и микроби от месото, а ако мием суровото месо, рискуваме всички микроби да се разпространят по мивката и около нея. Варенето отнема около 30 минути. Варенето на пилето има за цел не само да обработи термично месото, но и да произведе бульон, в който после да сварим ориза, вместо във вода. Така вкусът става по-наситен, а ястието – по-консистентно. За да стане още по-вкусен бульонът, можем при варенето на пилето да подправим със сол, както и да добавим в тенджерата обелките от морковите и най-горната люспа на лука (не обелката!).
  2. Рязане на зеленчуците. Белим морковите и лука. Нарязваме ги на кубчета, относително равни по големина.
  3. Запържване. В тиган със сгорещеното олио на силен котлон запържваме ориза. Задушаваме го около минута и при него добавяме морковите и лука. Запържваме ги заедно, като леко разбъркваме, докато зеленчуците омекнат. Тази стъпка прави ястието по-вкусно, но не е задължителна. Ако искате да се храните диетично, може да я пропуснете. Подправяме с една щипка червен пипер и солта.
  4. Сглобяване на ястието. В тава слагаме запържения ориз със зеленчуците. Добавяме около 600 мл от пилешкия бульон. За това ястие е добре съотношението между ориза и водата да е три към едно. Най-отгоре поставяме сварените пилешки бутчета. За да получим коричка или хрупкава кожа, мажем пилето с маслото и поръсваме всяко бутче с по една щипка червен пипер. Ако Ви остане масло, може да го добавите на парченца към ориза – на различни места в тавата. Поръсваме с черния пипер.
  5. Печене. Печем на предварително загрята на 180 градуса фурна за около 40 минути.

No comments yet, be the first to leave one!

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*