- Отнема общо
- 60 mins
- Време на готвене
- 20 mins
- Трудност
- Средно
- Порции
- 3 people
- Вид
- Основно
- Рецепта от
- От
- December 18, 2016
- 1 ч. л.
- Риган
- 1 ч. л.
- Черен пипер
- 2 ч. л.
- Червен пипер
- 4 ч. л.
- Сол
- 50 ml
- Олио
- 1 скилидка
- Чесън
- 1 Буркан
- Лозови листа
- 1 брой
- Праз лук
- 1 брой
- Морков
- 100 гр
- Ориз
- 1 ч. л.
- Девисил
- 330 ml
- Вода
Лозовите сърми са едно от онези ястия, които почти всички балкански народи причисляват за свои и смятат рецептата за своя собствена национална. Дали лозовите сарми са български, гръцки, сръбски или други няма да разясняваме днес. Фактът, че толкова много народи спорят кой е техният родител, сам по себе си означава, че те са неимоверно вкусни. Ако не вярвате, пригответе си нашата рецепта за постни лозови сарми с праз.
Повечето хора предпочитат на трапезата за Бъдни вечер да приготвят една и съща плънка за лозовите сарми, за зелевите и дори за пълнените чушки. Резултатът е почти еднакъв вкус и в трите ястия. Ние Ви предлагаме да направите и в трите ястия различен ориз, защото не отнема кой знае колко много време, но резултатът си заслужава.
Тук може да опитате всичките ни рецепти за сарми. Изберете си любимите!
Зелеви сарми със стафиди и сини сливи
Постни лозови сарми по ориенталски
Още едно предложение за постна храна:
- Направа на бульона. Във 350 мл. студена вода слагаме половината праз, нарязан на шайби, както и моркова, нарязан на едро. Подправяме с половината подправки. Варим бульона около 30 минути. Опитваме на вкус и по собствена преценка добавяме подправки.
- Направа на ориза. В касерола или тенджерка запържваме ориза за около 1-2 минути на средно силен котлон. След това добавяме нарязаните на ситно праз и морков. Запържваме със зеленчуците около 1 минута. След което добавяме 200 мл. от бульона. Оставяме да ври на бавен огън и разбъркваме на всеки 4-5 минути. След като водата поизври почти напълно добавяме и останалата половина от подправките. Изключаме котлона, след като оризът набъбне и в него няма течност.
- Завиване на сармите. С чаена лъжичка слагаме ориз в основата на лозовия лист и завиваме. Завиването става като първо прегънем листото в средата, а след това направим стегнат рол.
- Печене. Препоръчително е да печем сармите в глинен съд. На дъното му поставяме лозови листа, така че да не залепнат при печенето. Върху сармите наливаме още 100 мл. от буьона. Печем на предварително загрята на 170 градуса фурна за около 30-35 минути.
No comments yet, be the first to leave one!