- Отнема общо
- 230 mins
- Време на готвене
- 30 mins
- Трудност
- Лесно
- Порции
- 4 people
- Вид
- Десерт
- Рецепта от
- От
- August 22, 2016
Докато все още има пресни плодове на пазара, възползвайте се и пригответе с тях перфектните здравословни десерти. Ние предлагаме да си направите малинов мус – лек и ефирен летен десерт. В тази рецепта ще Ви покажем как да го приготвите на основата на кули – плодов сок, който е направен чрез варене на плодове със захар и лимон.
Бърза рецепта за хрупкави кюфтенца:
https://gotvar.bg/recepta/marzelivi-hrupkavi-kiuftenca/
- Направа на кулито. За по-силен аромат, сме избрали да използваме както сока от лимона, така и неговата кора. Важно е обаче тя да бъде много ситно настъргана. Слагаме малините, 100 гр пудра захар, ванилията, рома, кимоновия сок и кората от лимона в тиган и варим, при постоянно енергично бъркане, което да предотврати загаряне. Кулито трябва да е готово за около 10 минути на средно силен котлон. С помощта на фино сито прецеждаме кулите, за да премахнем всички по-едри части от малините. Ситото за брашно върши идеална работа. След като го свалим от котлона, изчакваме сокът да се охлади за половин час в хладилник. Не се притеснявайте да оставите топлата течност в хладилник. Съвременните уреди не са уязвими към повреди от прегряване.
- Разбиване на сметаната. Разбиваме сметаната с останалата пудра захар. Съветваме да не се бие до твърда смес, а сметаната да остане мека. Така мусът ще има по-лека текстура.
- Разтапяне на желатина. Оставяме желатина да набъбне във водата и след това го разтопяваме на водна баня. Желатинът се пресича, когато достигне до температура над 48 градуса. За това е хубаво да се разтопи на водна баня, а не в микровълновата.
- Смесване. С помощта на шпатула добавяме част от изстиналия сироп при сметаната. Желателно е кулито да се добавя на няколко пъти, за да може сметаната да го поеме и да остане пухкава. Ако го изсипем наведнъж, има вероятност тя да спадне и вместо мус, да получим течност. Бъркаме с леки движения, докато сметаната абсобира цялата течност, добавяме още от кулито и повтаряме процедурата. Накрая прибавяме и разтопения желатин и разбъркваме за последен път, отново с бавни и плавни движения.
- Охлаждане. Оставяме малиновия мус да се охлади за около 2-3 часа в хладилник.
No comments yet, be the first to leave one!