Малинов мус

Отнема общо
230 mins
Време на готвене
30 mins
Трудност
Лесно
Порции
4 people
Вид
Десерт
Рецепта от
От
200 гр
Малини
250 ml
Сметана
120 гр
Пудра захар
1 брой
Лимон
3 гр
Желатин
2 с. л.
Вода
1 пакетче
Ванилия
10 ml
Ром
Малинов мус

Докато все още има пресни плодове на пазара, възползвайте се и пригответе с тях перфектните здравословни десерти. Ние предлагаме да си направите малинов мус – лек и ефирен летен десерт. В тази рецепта ще Ви покажем как да го приготвите на основата на кули – плодов сок, който е направен чрез варене на плодове със захар и лимон.

Готвар, рецепта - Малинов мус

Бърза рецепта за хрупкави кюфтенца:

Печени хрупкави кюфтенца

  1. Направа на кулито. За по-силен аромат, сме избрали да използваме както сока от лимона, така и неговата кора. Важно е обаче тя да бъде много ситно настъргана. Слагаме малините, 100 гр пудра захар, ванилията, рома, кимоновия сок и кората от лимона в тиган и варим, при постоянно енергично бъркане, което да предотврати загаряне. Кулито трябва да е готово за около 10 минути на средно силен котлон. С помощта на фино сито прецеждаме кулите, за да премахнем всички по-едри части от малините. Ситото за брашно върши идеална работа. След като го свалим от котлона, изчакваме сокът да се охлади за половин час в хладилник. Не се притеснявайте да оставите топлата течност в хладилник. Съвременните уреди не са уязвими към повреди от прегряване.
  2. Разбиване на сметаната. Разбиваме сметаната с останалата пудра захар. Съветваме да не се бие до твърда смес, а сметаната да остане мека. Така мусът ще има по-лека текстура.
  3. Разтапяне на желатина. Оставяме желатина да набъбне във водата и след това го разтопяваме на водна баня. Желатинът се пресича, когато достигне до температура над 48 градуса. За това е хубаво да се разтопи на водна баня, а не в микровълновата.
  4. Смесване. С помощта на шпатула добавяме част от изстиналия сироп при сметаната. Желателно е кулито да се добавя на няколко пъти, за да може сметаната да го поеме и да остане пухкава. Ако го изсипем наведнъж, има вероятност тя да спадне и вместо мус, да получим течност. Бъркаме с леки движения, докато сметаната абсобира цялата течност, добавяме още от кулито и повтаряме процедурата. Накрая прибавяме и разтопения желатин и разбъркваме за последен път, отново с бавни и плавни движения.
  5. Охлаждане. Оставяме малиновия мус да се охлади за около 2-3 часа в хладилник.

No comments yet, be the first to leave one!

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*