- Отнема общо
- 25 mins
- Време на готвене
- 15 mins
- Трудност
- Средно
- Порции
- 4 people
- Вид
- Предястие
- Рецепта от
- От
- September 8, 2016
- 150 гр
- Кашкавал
- 250 гр
- Камамбер
- 200 гр
- Пушено топено сирене
- 100 ml
- Бяло вино
- 2 щипки
- Черен пипер
- 1 скилидка
- Чесън
- 5 филии
- Хляб
- 100 гр
- Бяло грозде
Фондю е ястие от разтопени сирена (откъдето произхожда и името му – fondue на френски означава “разтопен”), което се консумира най-често с хляб. Това ястие има проста технология и е много вкусно. Смята се, че произхожда от алпийските региони на Швейцария. В миналото там са живели фермери, които са се занимавали основно с животновъдство. Няма да Ви изненадаме, ако Ви кажем, че най-произвежданият продукт са били различните видове сирена. Бедните пастири, които често са били принудени да “експериментират” при храненето, без да осъзнават, са произвели най-емблематичното швейцарско ястие. Смята се, че през периоди на липса на разнообразни хранителни продукти, те са били заставени да слагат на трапезата си това, което имат в изобилие – сиренето. Решението им – разтопяват всички сирена, с които разполагат и ги гарнират с изсушен хляб. Векове по-късно, фондюто, зародило се като гозбата на най-бедните, днес битува по изискани ресторанти и се смята за изтънчен местен деликатес, особено разпространен във Франция, Швейцария и други страни от Западна Европа.
За приготвянето на фондю могат да бъдат използвани различни видове сирена, които имат приятна консистенция при разтопяване. Ние сме подбрали микс от сирена, които се намират лесно на българския пазар и съответстват в най-голяма степен на хранителните ни навици. Все пак е важно да се отчете, че в този аспект има място (дори е препоръчително) за интерпретации и експерименти.
Проблемът с яденето на фондю в домашни условия идва от това, че сиренето трябва да бъде постоянно топло, защото в противен случай ще стане твърдо. В магазините се продават специални уреди за фондю. Средната им цена обаче е 60 лв. Ето защо ние Ви съветваме с няколко евтини и лесно намиращи се материали да си направите сами домашно фондю.
Освен хранителните продукти за тази рецепта ще се нуждаете още от: 1 гювече, 1 голяма консерва и 1 свещ.
Сходна рецепта:
- Нарязване на сиренето. Камамберът и топеното сирене имат коричка, която трябва да отстраним. Кашкавала настъргваме, останалите сирена режем на ситно. Пожелание може да наситним и коричките на камамбера и топеното сирене и да добавим и тях.
- Направа на котлончето. Както вече споменахме, за да бъде течно сиренето, то трябва постоянно да е топло. За целта ще направим котлонче от консервена кутия и свещ. Надупчваме консервата. Препоръчително е да направите повече дупки и да не бъдат много малки. В консервата поставяме свещта. Ако поставим нещо върху консервата и свещта загасне, това означава, че до огъня не достига достатъчно кислород. Този проблем се решава като разширим дупчиците по консервата или направим повече такива.
- Топене на сирената. Слагаме гювечето на средно силен котлон. Добавяме всичките сирена и нарязан на ситно чесън. Когато сиренето започне да се топи, наливаме бялото вино. Бъркаме интензивно, докато се получи еднородна смес. На средно силен котлон това отнема около 10 - 15 минути. Накрая добавяме черния пипер.
- Сервиране. Запалваме свещта и поставяме гювечето върху консервата. Не забравяйте да сложите консервата върху дървена дъска за рязане, за да не разтопите покривката или масата. Консумираме като топим парчета хляб и грозде в разтопеното сирене. За малко по-тежко ястие, може да топим също и изпържени късчета месо. Традиционно гроздето може да бъде заменено с кисели краставички или дори с една добра домашна туршия.
No comments yet, be the first to leave one!