Направи си сам – Домашно фондю

Отнема общо
25 mins
Време на готвене
15 mins
Трудност
Средно
Порции
4 people
Вид
Предястие
Рецепта от
От
150 гр
Кашкавал
250 гр
Камамбер
200 гр
Пушено топено сирене
100 ml
Бяло вино
2 щипки
Черен пипер
1 скилидка
Чесън
5 филии
Хляб
100 гр
Бяло грозде
Направи си сам – Домашно фондю

Фондю е ястие от разтопени сирена (откъдето произхожда и името му – fondue на френски означава “разтопен”), което се консумира най-често с хляб. Това ястие има проста технология и е много вкусно. Смята се, че произхожда от алпийските региони на Швейцария. В миналото там са живели фермери, които са се занимавали основно с животновъдство. Няма да Ви изненадаме, ако Ви кажем, че най-произвежданият продукт са били различните видове сирена. Бедните пастири, които често са били принудени да “експериментират” при храненето, без да осъзнават, са произвели най-емблематичното швейцарско ястие. Смята се, че през периоди на липса на разнообразни хранителни продукти, те са били заставени да слагат на трапезата си това, което имат в изобилие – сиренето. Решението им – разтопяват всички сирена, с които разполагат и ги гарнират с изсушен хляб. Векове по-късно, фондюто, зародило се като гозбата на най-бедните, днес битува по изискани ресторанти и се смята за изтънчен местен деликатес, особено разпространен във Франция, Швейцария и други страни от Западна Европа.

За приготвянето на фондю могат да бъдат използвани различни видове сирена, които имат приятна консистенция при разтопяване. Ние сме подбрали микс от сирена, които се намират лесно на българския пазар и съответстват в най-голяма степен на хранителните ни навици. Все пак е важно да се отчете, че в този аспект има място (дори е препоръчително) за интерпретации и експерименти.

Проблемът с яденето на фондю в домашни условия идва от това, че сиренето трябва да бъде постоянно топло, защото в противен случай ще стане твърдо. В магазините се продават специални уреди за фондю. Средната им цена обаче е 60 лв. Ето защо ние Ви съветваме с няколко евтини и лесно намиращи се материали да си направите сами домашно фондю.

Освен хранителните продукти за тази рецепта ще се нуждаете още от: 1 гювече, 1 голяма консерва и 1 свещ.

продукти Готвар, рецепта - Домашно фондю

Сходна рецепта:

Запечен камамбер с плодове и орехи

  1. Нарязване на сиренето. Камамберът и топеното сирене имат коричка, която трябва да отстраним. Кашкавала настъргваме, останалите сирена режем на ситно. Пожелание може да наситним и коричките на камамбера и топеното сирене и да добавим и тях.
  2. Направа на котлончето. Както вече споменахме, за да бъде течно сиренето, то трябва постоянно да е топло. За целта ще направим котлонче от консервена кутия и свещ. Надупчваме консервата. Препоръчително е да направите повече дупки и да не бъдат много малки. В консервата поставяме свещта. Ако поставим нещо върху консервата и свещта загасне, това означава, че до огъня не достига достатъчно кислород. Този проблем се решава като разширим дупчиците по консервата или направим повече такива.
  3. Топене на сирената. Слагаме гювечето на средно силен котлон. Добавяме всичките сирена и нарязан на ситно чесън. Когато сиренето започне да се топи, наливаме бялото вино. Бъркаме интензивно, докато се получи еднородна смес. На средно силен котлон това отнема около 10 - 15 минути. Накрая добавяме черния пипер.
  4. Сервиране. Запалваме свещта и поставяме гювечето върху консервата. Не забравяйте да сложите консервата върху дървена дъска за рязане, за да не разтопите покривката или масата. Консумираме като топим парчета хляб и грозде в разтопеното сирене. За малко по-тежко ястие, може да топим също и изпържени късчета месо. Традиционно гроздето може да бъде заменено с кисели краставички или дори с една добра домашна туршия.

No comments yet, be the first to leave one!

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*